Crnogorski olimpijski komitet ne staje. Iz naše sportske kuće poručuju da temeljno i do detalja rade kako bi odlazak i boravak olimpijaca u Tokiju, prije svega zbog pandemije koronavirusa, bio manje stresan i bezbolniji.
Ukupna situacija, zbog koje su Igre odložene na godinu, ne ide potpuno od ruke učesnicima, zato su preduzete maksimalne čak i rigorozne mjere kako bi kompletan sportski svijet bio zaštićen. Bukvalno o svakom detalju se povelo računa. Opravdano, jer su OI poseban doživljaj i iskustvo.
“Svakog dana ima novoga posla. Završava se polako administrativni dio koji se tiče ispraćaja naših olimpijaca, dio oko opreme i sve ono što uz to ide. Najveći broj – 15. jula putuju za Japan, a jedan dio – pojedinačno, odlazi kasnije i ranije se vraća u Crnu Goru. Zaista je težak i stresan period, a bio je tužan u trenutku kada su odložene Olimpijske igre. Situacija je u svakom pogledu ostavila traga na sportiste i na nas koji smo oko njih”, kazao je predsjednik COK-a Dušan Simonović.
Biće dosta neizvjesno i izazovno nastupiti u Tokiju, smatra Simonović.
“To je nešto što čeka i ostale reprezentacije i vjerujem da ćemo se i mi snaći u mjeri u kojoj to budemo mogli. Nekoliko puta smo razgovarali na ovu temu sa svim našim učesnicima, rukovodstvima Saveza, pripremili smo ih, a i mi imamo određeno iskustvo i otprilike znamo što nas čeka. A dočekaće nas i dosta iznenađenja, jer su Igre, same po sebi, kao što se vidi i prema informacijama koje dobijamo, drugačije od prethodnih.
Fascinantan je način na koji su naši reprezentativni timovi i pojedinačno stigli do Tokija. U stresnoj, neizvjesnoj godini, koja je funkcionisala po principu “kreni-stani”, norme su u “produžecima” izborene. Ukupan odnos i zalaganje obećava lijepu priču”.
“Nijesam sumnjao da ćemo imati ozbiljan olimpijski tim. Zadovoljan sam sa stanjem u našem olimpijskom timu i brojem naših olimpijaca. Ekipa je sjajna, ekipa je dobra – u formi su vaterpolisti koji su osvojili Svjetsku ligu, rukometašice su imale manje prijateljskih mečeva, ali vjerujem da se ozbiljno radi i da će biti spremne. Marija Vuković je napravila zaista nevjerovatan rezultat skokom koji smo dugo čekali. Vjerujem da je sada u zrelijim sportskim godinama, zna koliko može i šta može, a znam da može puno. Siguran sam da će to pokazati u Tokiju. Danka Kovinić drugi put nastupa na OI. Viđećemo na koji način se pripremila, problem na Vimbldonu traži oprez, ali ona je borac kakav se samo poželjeti može. Siguran sam da će iz svega izvući maksimum i spremno dočekati nastup. Imamo i onih koji su dobili vajld kard, od njih ne očekujemo visoke plasmane, ali očekujemo solidan nastup, maksimalno zalaganje i iskustvo za buduće nastupe ili za prenošenje iskustva na mlađe koji tek dolaze”.
Izazov vremena i trenutka sa pandemijom, koja još uvijek bukti i koja nije pobijeđena, poziva na dodatni oprez.
“Preporučili smo našim sportistima da se vakcinišu, najveći dio do sada, mislim i na prateće osoblje – preko 90 odsto je vakcinisano. Vjerujem da idemo dosta spremni, uvijek može da se desi nešto što ne želimo, a da se nadamo da se to neće desiti. Učinićemo sve da tu situaciju na neki način otklonimo ali, naravno, treba voditi računa o svakom koraku. Na to nas upozoravaju dešavanja i u drugim olimpijskim timovima koji već pristižu u Japan”.
Boravak u Olimpijskom selu biće, takođe, naporan, zahtjevan sa raznoraznim pravilima.
“Dobili smo pravilnik po kojem treba da postupamo i sve smo prenijeli našim sportistima. Učinili smo što je potrebno i važno da bismo olakšali boravak i zaštitili ih, kao i građane Japana, jer pandemija dobija novi uzlet. Biće dosta naporno, ali bićemo spremni za raznorazne izazove”.
Organizatori Igara dodatno – opravdano su oprezni. Informacije se servisiraju na dnevnom nivou.
“Organizatori svakodnevno imaju nove prijedloge, zahtjeve, pravila i upite koje nam dostavljaju. I oni su zabrinuti. U stalnoj su vezi sa japanskom vladom, Međunarodnim olimpijskim komitetom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, tražeći najbolja rješenja. U tom smislu i mi smo angažovani, dajemo sve od sebe da pomognemo. Jasno je da treba da se ponašamo odgovorno i disciplinovano, moramo prihvatiti sva rješenja koja su predložena i koja su neophodna za normalno funkcionisanje u velikoj zajednici. Zaista nas čeka veliki ispit”.
Na OI u Tokiju biće dozvoljeno prisustvo ograničenom broju domaćih navijača, uz određena pravila. Koliko će to da guši spektakl?
“Vidjeli ste i na EP u fudbalu ako se ne čuje huk navijača da to nije to. Nema adrenalina, na kraju krajeva sve se ovo radi zbog navijača i zadovoljstva. Na borilištima u Tokiju biće dozvoljeno prisustvo domaćim navijačima, sa najviše 50 odsto popunjenog kapaciteta. I tu će se morati poštovati pravila nošenja maske i pravilo bez navijanja. Japanci su disciplinovan narod i odradiće to na način kako treba”.
COK je imao pomoć od svojih partnera i sponzora, koji duži niz godina pomažu veliki broj sportskih akcija.
“Glavni sponzor i partner u ovom poslu je firma “Sport Vision”. Obezbijedili su opremu našim olimpijcima, a obezbjeđuju dugi niz godina za sve nastupe, kao i za naše potrebe i mimo nastupa. Universal Capital Banka je u ključnom momentu priskočila sa značajnim sponzorstvom i nadam se da ćemo nastaviti saradnju na obostrano zadovoljstvo. Sa nama je naš stari partner Lovćen osiguranje, zatim Jugopetrol AD (EKO benzinske stanice zvanično gorivo olimpijskog tima Crne Gore). U odličnoj smo komunikaciji, ispratili su nekoliko lijepih akcija i na prelijep način podsjetili na vrijednosti sporta i olimpizma. Tu su Luka Bar, Monteput, Aerodromi CG, Tojota, Efel motors, medijski sponzor RTCG, koja je u ovom periodu na fantastičan način podsjetila na vrijednosti koje sport nosi i olimpizam i temeljene vrijednosti koje njeguje. Zahvalnost za sve što su do sada uradili i nadam se budućoj saradnji”, zaključio je Simonović.
Mali, ali posvećen, tim koji perfektno radi
Da li ste umorni i da li je umoran tim koji je uključen u olimpijsku priču?
“Dosta dugo sam tu i ne smijem da se umorim, a i sebi ne želim da dajem preveliku ulogu. Zamoreni nijesmo, imamo snage koliko treba, a odmorićemo se nakon OI i našeg dobrog nastupa. Imamo mali, ali posvećen, tim koji godinama perfektno radi. Bez greške, samo da ne pretjeram u pohvalama. Sve se provjerava po nekoliko puta i sve se radi sigurno i na detaljan način. Bilo je dosta posla, ovo su posebne Igre i zahtjevne sa puno protokola, od toga gdje će se boraviti, kako, na koji način se može ući u autobus, na koji način se može nešto koristiti ili ne koristiti… Protokoli su precizni i dobri i po njima se mora postupati. Teško je sve skupa izdržati, ali očigledno će se morati. Naša ekipa je u stalnom, dnevnom kontaktu sa Organizacionim odborom Igara, jedni druge pomažu, savjetuju, pojašnjavaju što je potrebno i mislim da teško mogu napraviti propust”, kazao je Simonović.
Izvor: pobjeda