Site icon Mladi Nikšića

Šest stvari koje sigurno nijeste znali o Novoj godini

Dok se pripremate za doček, u nastavku otkrivamo 6 najzanimljivih činjenica o proslavi Nove godine.

1. Novogodišnje odluke
Oko 40% ljudi svake godine donosi odluke da će nešto promijeniti početkom sledeće godine. Velika većina tih odluka odnosi se na nas same (vježbanje, promjena posla, finansije…), a osma najčešća novogodišnja odluka jeste obećanje da ćemo poboljšati odnose sa partnerom, prijateljem ili nekim članom porodice. Prva na listi najčešćih novogodišnjih odluka očekivano je gubitak viška kilograma.
2. Zašto 1. januar?
Na ovoj tradiciji možemo da zahvalimo Gaju Juliju Cezaru, koji je promijenio kalendar i postavio januar kao prvi mesec nadolazeće godine.
3. Kako se prije slavila Nova godina?
Ako gledamo na tradiciju naroda pre oko 2000 godina, većina ljudi, kao što je na primjer bio slučaj u Mesopotamiji, Nova godina slavila se 20. marta – kada se dešava proljećna ravnodnevica.
4. Mjesec januar
Bog Janus, je jedan od najstarijih i najvažnijih božanstava u rimskoj mitologiji, koji se smatrao bogom svih početaka i prelaza. Imao je dva lica, jednim je gledao naprijed, drugim nazad i po njemu, mjesec januar dobio je ime.
5. Novogodišnji poljubac
Ova tradicija poljupca u ponoć nastala je u Engleskoj ili Njemačkoj u Srednjem vijeku. Nije utvrđeno kod kog evropskog naroda je srećni poljubac u ponoć, za Novu godinu, prvo nastao jer je jednaka tradicija bila u obje zemlje. I dan danas, ovo se rado praktikuje. Ipak, neki istoričari tvrde da je ova tradicija nastala u starom Rimu.
6. Ko prvi i poslednji slavi Nogu godinu
Stanovnici ostrva Karibati, u centralnom Pacifiku, prvi dočekuju Novu godinu, dok Američka Samoa poslednja proslavlja.
Exit mobile version