Sedam studenata Ekonomskog fakulteta prema odluci Senata Univerziteta neće biti isključeni zato što su tokom polaganja određenih ispita koristili nedozvoljena sredstva, prenosi RTCG.

Naime, Senat Univerziteta Crne Gore nije usvojio prijedlog Ekonomskog fakulteta da se pomenuti studenti udalje na pola godine već je zatraženo da im se propiše blaža kazna.

U prijedlozima Ekonomskog fakulteta navedeno je da je Disciplinska komisija za svih sedam slučajeva jednoglasno donijela odluku da se studenti zbog ovog prekršaja isključe sa fakulteta na šest mjeseci. U tom dokumentu je precizirano i da su studenti učinili težu povredu obaveze studenta.

Određeni profesori podnijeli su prijavu protiv studenata M. M. i A. P. koji su tokom polaganja ispita iz Operacionog istraživanja koristili mobilni telefon i slušalice, a student V. V. je na tom predmetu koristio pametni sat. Utvrđeno je i da su mobilne telefone koristili i J. G. i D. K. i M. F. koji su polagali Matematiku i Ekonomiju, a student E. D. je tokom polaganja Operativnog menadžmenta na primijenjenim studijama Menadžmenta u Bijelom Polju upotrijebio telefon.

U dopisu Ekonomskog fakulteta pojašnjeno je i da su pojedini priznali da su koristili određena nedozvoljena sredstva prilikom polaganja ispita, a neki su demantovali krivicu.
Studenti su ispričali da nijesu koristili nedozvoljena sredstva na ispitu, a tvrdili su i da su telefon koristili samo umjesto digitrona ili da su ga uzeli samo zato što im je pozvonio.

Kolegijum Senata UCG je, kako je ispričao Pobjedin izvor, smatrao da su predložene kazne za studente, ipak, pretjerane, jer su to najteže sankcije koje su propisane.

“Na Ekonomskom fakultetu je ogroman broj studenata i vjerovatno im je teško da isprate studente na ispitima zbog čega pribjegavaju tako oštrim kaznama. Vjerovatno smatraju da se drugi neće usuditi na ovaj potez ako nekog drastično kazne”, rekao je Pobjedin sagovornik.

No, bez obzira na sve to, u Senatu su smatrali da bi takve kazne bile drastične, ali da studente svakako treba kazniti i zatražili su od kolega da predlože blaže kazne.