Celer

Celer je dvogodišnja biljka, a za konzumiranje se koristi njegov zadebljali korijen i lišće. U ishrani korjen celera se najčešće koristi kao važan dodatak supama i sosevima. Isjeckano lišće je jedan od važnijih začina u kulinarstvu. Donosimo vam nekoliko praktičnik savjeta kako da zasadite ovu biljku.

Najbolje raste u dobro pripremljenoj zemlji, obogaćenoj organskim materijama. Ako sadite celer na zemlji na kojoj celer ranije nije sađen trebalo bi da usitnite zemlju u jesen i ponovo u proljeće prije sadnje. Đubrivo treba da dobro izmešate sa zemljom pre sadnje.

Sjeme celera treba prvo da zasadite u zatvorenom prostoru oko 10 nedelja prije poslednjeg očekivanog proljećnog mraza. Ako možete, bolje je da kupite mlade biljke nego sjeme jer na taj način preskačete jedan korak u proizvodnji i smanjujete rizik da vam se sjeme ne primi u dovoljnom procentu.

Mlade biljke koje ste odgajali u zatvorenom prostoru, ili koje ste kupili gotove možete presaditi u baštu tek kada se uvjerite da nema više opasnosti od prolećnih mrazova. Sadite celer na rastojanju od oko 25 do 30 santimetara u redovima. Redovi treba da budu razmaknuti 50 do 60cm. Kada ste celer posadili možete koristeći prskalice navodnjavati baštu. Održavajte leju vlažnom posebno tokom prve tri nedjelje. Celer najbolje uspijeva kada dobija najmanje 3cm vode svake nedelje.

Možete okopavati ali samo površinski sloj od nekoliko santimetara. Koren celera je jako plitak i vlaknast. Jedan lak metod za dobijanje bele boje celera je da ga zagrnete zemljom. Kako biljka raste potrebno je da je zagrćete svake nedelje dok biljke ne dostignu visinu od 30 do 50 santimetara. Kada vadite isecite lišće na oko 5 cm iznad zemlje, vadite i čuvajte na hladnom mestu.

loading…