Protestanti na Cetinju: Ustoličenje Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog ekvivalent je pristanku na okupaciju

Skup građana u prijestonici uveliko traje, a protestanti odlučno poručuju kako Cetinje nije mjesto za ustoličenje mitropolita SPC Joanikija, koje se treba održati 5. septembra.

“Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”, poručili su protestanti.

Građani koji su se okupili radi protesta poručuju da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti fašizaciju, asimilaciju i nikad utapanje u “srpski svet”.

“Okupaciju onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu”, saopšteno je na skupu.

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović, rekao je da današnjim protestom počinje 15 Gandijevskih dana odbrane Cetinja. Dodao je da ustoličenje ne daju temelji Crnojevića države i Dvora.

“Temelji pod Cetinjskim manastirom u koji bi, nedostojan. Ne da zvono Ivanovo, Tvoje zvono, koje Ti i danas, osviještena Crna Goro, i pretopljeno, zvoni na nauk, buđenje i nepokor, jer je nedostojan”, rekao je Vušurović.

“Mi smo danas prićerani uza zid zato se moramo braniti ili rizikovati da nestanemo kao nacija”, kazao je Nedjeljko Krivokapić iz Herceg Novog, koji kaže da očekuju podršku međunarodne zajednice i svih država regiona i članica NATO pakta.

Izvor: Mina