Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), visokoškolci sa diplomama studijskih programa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u povoljnijem su položaju na tržištu rada u odnosu na ostale.

 

Početkom ove godine Zavod je evidentirao 309 nezaposlenih visokoškolaca sa zanimanjima za koja se diplome stiču na PMF-u, što u odnosu na isti period prošle, kada ih je bilo 274, predstavlja povećanje od 12,7 odsto, prenosi MINA.

“Najviše ih je sa završenim trogodišnjim studijama i to 49,5, zatim sa četvorogodišnjim 47 odsto. Procenat nezaposlenih sa magistraturom i masterom iznosi 3,5 odsto”, saopštili su iz Zavoda.

Iz ZZZCG poručuju, da upoređivanje da li je to veliki broj u odnosu na druge struke koje se nalaze na evidenciji Zavoda ne može biti relevantno, budući da neki fakulteti produkuju znatno veći broj zanimanja.

Odnos obima zapošljavanja i evidentirane ponude navedenih studijskih programa PMF-a, kako saopštavaju iz ZZZCG, u 2016. godini bio je povoljniji u odnosu na ukupna visokoškolska zanimanja.

“Kod studijskih smjerova koje posmatramo, u 2016. godini, zapošljavanje je 35 odsto veće od priliva lica iz školskog sistema na evidenciju nezaposlenih, dok je kod ukupno nezaposlenih visokoškolaca zapošljavanje veće 16 odsto”, pojasnili su iz Zavoda.

Dužina čekanja na zaposlenje, prema njihovim riječima, kod tih studijskih programa manja je u odnosu na ukupno nezaposlene visokoškolce.

“Na osnovu navedenih pokazatelja, ukupno posmatrajući, može se konstatovati, da su visokoškolci sa diplomama posmatranih studijskih programa u povoljnijem položaju na tržištu rada. Tome u prilog govore odnosi ponude, zapošljavanja i novoprijavljenih na evidenciju nezaposlenih”, kazali su iz Zavoda.