Ruski avion sa 92 putnika i članova posade, među kojima i članovi čuvenog ruskog vojnog hora “Aleksandrov”, srušio se u Crnom moru nekoliko minuta poslije polijetanja iz Sočija, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Na letjelici je bilo 84 putnika i osam članova posade, a avion je nestao sa radara ubrzo poslije polijetanja, prenosi rtcg.

Rusko Ministarstvao odbrane objavilo je da je u avionu bilo osam članova posade, osam vojnih lica, devet novinara, 64 člana ruskog vojnog hora “Ansambla Aleksandrov”, dvoje civila i jedna osoba zaposlena u međunarodnoj humanitarnoj organizaciji.

Muzičari vojnog hora su krenuli u rusku bazu Hmeimin gdje je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin dobio informacije o rušenju aviona i prima nove koje stižu.

Za sada je pronađeno tijelo jedne od žrtava, kao i dokumenti novinara ruskog “Kanala 1”.
Portparolka Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko kazala je za TAS S da je krivična istraga otvorena zbog “kršenja pravila letačke bezbjednosti ili priprema za njiih.”

Istražitelji su zaplijenili dokumenta i ispituju osobe koje su pripremale avion za let.

Služba za vanredne situacije našla je ostatke aviona na 1,5 kilometara od obale Sočija na dubini od 50 do 70 metara, navelo je ministarstvo.

“Spasioci su pronašli dijelove aviona TU-154 koji je nestao sa radara ubrzo nakon polijetanja iz Sočija. Dijelovi su pronađeni na udaljenosti od oko 1,5 kilometara od obale na dubini od 50-70 metara. U avionu je bilo osam članova posade i 83 putnika, uključujući i članove svetski poznatog vojnog hora Aleksandrov”, kazao je portparol ruskog Ministarstva odbrane, Igor Konašenkov.