Dio dosadašnjih radnika nikšićkih Rudnika boksita okupio se juče ispred kapije upravne zgrade preduzeća, zahtijevajući da svi budu uposleni kod novog vlasnika, Veselina Pejovića, a ne kod podizvođača.

Rudari traže da svi dosadašnji radnici Boksita budu zaposleni na neodređeno vrijeme, a da oni koji ne budu radno angažovani primaju minimalne zarade.

Radnicima Rudnika boksita zabranjen je ulazak u upravnu zgradu preduzeća, gdje je u toku popis imovine i sređivanje računa.

Predstavnici radnika prošle sedmice su u Podgorici imali sastanak sa Pejovićem, čija je firma Uniprom metal kupila Boksite, i stečajnim sudijom i upravnikom, Blažom Jovanićem i Mladenom Markovićem. Na sastanku im je obećan skori početak proizvodnje i angažovanje do 120 radnika.

Pejović je, kako su ranije saopštili predstavnici radnika, obećao da će poštovati sva prava zaposlenih, da će im plate biti veće nego do sada i da će imati topli obrok i beneficirani radni staž.

Pejovićeva firma Uniprom metal kupila je na tenderu Rudnike boksita za 5,39 miliona EUR.

Stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. Godine, a u preduzeću radilo 310 radnika koji su shodno Zakonu o stečaju poslati na Biro rada.

Uskoro bi trebalo da počnu i pregovori predstavnika sindikata sa nadležnim državnim organima o isplati otpremnina radnicima koji će napustiti preduzeće.