Na današnjoj licitaciji je ponuđeno zemljište koje je u vlasništvu Samostalnog sindikata Rudnika boksita, međutim nije bilo zainteresovanih pa je prodaja odložena do daljnjeg. Parcela, koja se nalazi na ulazu u Nikšić, odnosno preko puta upravne zgrade Boksita bila je procijenjena na milion i 730 hiljade eura, ali je kupcima ostavljena mogućnost da je kupe i za 50 odsto nižu cijenu.
Prije deset godina, u dogovoru sa rožajskom firmom „Ambijent AGM“ na tom zemljištu trebalo je da počne izgradnja stanova za rudare i da se na taj način riješi njihovo stambeno pitanje, međutim nikada nije došlo do realizacije tog projekta. Sindikat Boksita ostao je dužan firmi „Ambijent AGM“ 118,4 hiljade eura.
Predstavnik Samostalnog sindikata, Nikola Žugić, rekao je da su juče od sudskih izvršitelja zatražili odlaganje prodaje i da se toj radničkoj organizaciji ostavi mogućnost da sama pokuša da valorizuje spornu parcelu.
„Predložili smo da nam ostave rok od četri mjeseca da pronađemo kupca. Svjesni smo duga prema firmi iz Rožaja, ali plac vrijedi mnogo više od sume za koju je ponuđen na licitaciji. Naš predlog je u načelu prihvaćen, ali je neophodno da vlasnik rožajske firme i zvanično da pristanak“, izjavio je Žugić.
Žugić smatra da se plac može prodati po većoj cijeni, a od dobijenog novca bi pokušali da radnicima isplate barem dio sredstava na ime rješavanja stambenih pitanja. Od 310 zaposlenih u Boksitima, njih 260 nema stan niti su od preduzeća dobili stambeni kredit