U Rudnicima boksita u ponedjeljak je počeo raskid ugovora o radu svim zaposlenima, koji će morati lično da se prijave na evidenciju biroa rada, piše Dan.

Predstavnik samostalnog sindikata te firme, Nikola Žugić, kazao je listu da je to uznemirilo rudare koji očekuju da ih novi vlasnik Boksita, Veselin Pejović, ponovo primi na stara radna mjesta.

Pejović, čija je firma Uniprom metal kupila Boksite za 5,39 miliona EUR, od čega je uplatio četvrtinu ugovorene cijene tokom ove sedmice, prema riječima Žugića, trebalo bi da razgovara sa sindikalcima o zapošljavanju radnika i rokovima za pokretanje proizvodnje.

Kupoprodajni ugovor potpisan je prije nekoliko dana u privrednom sudu, ali radnici nijesu očekivali da će im tako brzo biti uručeni otkazi.

“U pravnoj službi Boksita pojasnili su nam da je raskid ugovora o radu procedura koja se mora sprovesti, a svi radnici su u obavezi da se sa radnom knjižicom prijave na biro rada. Logično je da smo uznemireni, ali se iskreno nadam da će sve to trajati veoma kratko. Očekujemo da ćemo narednih dana razgovarati sa Pejovićem i insistiraćemo da u Boksitima zaposli što veći broj radnika”, kazao je Žugić.

On novembra 2013. godine, kada je u kompaniju uveden stečaj, radnicima je to drugi put da ih šalju na biro rada.

U Boksitima je u prethodna dva mjeseca broj radnika skoro upola manji. Od oko 310 zaposlenih, za socijalni program prijavilo se oko 130 radnika.