Oko 20 porodica romske i egipćanske populacije pod Trebjesom odustalo je od najavljenih protesta ispred zgrade lokalne uprave nakon što su im iz EPCG obećali da će ih ovih dana priključiti na distributivnu mrežu. Prema riječima Ismeta Kurtija, danas su održali sastanak sa čelnicima te ustanove koji su kazali da će im struja biti uključena iako su objekti u kojima žive nelegalno sagrađeni.

“Bili smo na sastanku kod direktora, i sa njim smo razgovarali. Bio je u našem naselju službenik EPCG, on je pregledao stanje, ko ima strujomjere i slično. Samo nam treba papir o ispravnim instalacijama, i oni su nam obećali da će nam upaliti struju i da ćemo postati legalni potrošači, iako su objektima u kojima živimo nelegalno sagrađeni. Nadamo se da će se i to završiti”, kazao je Kurti.
On je istakao da im je obećano da će ih priključiti na mrežu narednih dana. “Mi ćemo popisati ugovor sa njima, vezano i za dosadašnji dug za struju, a naredno da regularno plaćamo. Za danas je zakazan sastanak u opštini, ali još uvijek ne znamo koja je tema tog sastanka i šta će nam tamo reći”, dodao je juče Kurti i zahavalio se čelnicima EPCG koji su ih ljubazno primili.
Oko 20 porodica sa preko 100 djece je od 25. janura bez električne enerije nakon što su isključeni sa mreže jer su objekti u kojima žive nelegalno sagrađeni, što ih je činilo nelegalnim potrošačima. Oni su tvrdili da već godinama pokušavaju da postanu legalni potrošači, ali im to nije pošlo za rukom.
Sporni objekat u kojem živi deset porodica izgrađen je 2007. godine na lokaciji na kojoj se nalazila baraka koja je izgorjela u požaru. Kako Kurti dodaje, objekat je izgradila Opština Nikšić, ali posao nikada nije priveden kraju.
Nakon što su ozidani zidovi, i razveli kablovi za struju stalo se sa radovima, pa su porodice bile prinuđene da se usele u nezavršen objekat iako je bilo obećano da će biti opremljeni i namještajem.