mladi niksica

Nevakcinisanjem djece roditelji mogu da ugroze ne samo zdravlje svoje već i zdravlje druge djece jer, ukoliko postoji veliki broj nevakcinisanih, onda se narušava kolektivni imunitet i povećava rizik za infekciju svih koji su osjetljivi, kazala je predstavnica Ministarstva zdravlja Italije odsjek za bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama, Stefania Janaco.
Janaco je jedna od 180 stručnjaka iz 53 evropske zemlje koji su učestvovali na regionalnom sastanku SZO rukovodilaca nacionalnih programa imunizacije u evropskom regionu, koji je ove sedmice održan u Budvi, piše Pobjeda.
Govoreći o iskustvima u svojoj zemlji, gdje je od januara kada se pojavila epidemija malih boginja registrovano oko pet hiljada oboljelih, (40 odsto od tog broja je liječeno u bolnici), i četiri smrtna slučaja, ona naglašava da u svim državama, pa i u Crnoj Gori, institucije treba više da rade na poboljšanju komunikacije sa roditeljima, ali i da oni sa druge strane imaju više povjerenja u pedijatre i epidemiologe.
“Virusi i bakterije ne poznaju granice i ne mogu se zaustaviti, ako ne postoji saradnja zdravstvenih radnika i roditelja (građana). Roditeljima bih željela da poručim da je ispravna informacija najvažnija za donošenje pravilne i odgovorne odluke. Osim što je odgovornost na ljekaru da vas o svemu informiše, danas imate i druge kredibilne izvore informacija gdje možete da dobijete dopunske informacije. Pri tome, vodite računa da na internetu pored dobrih ima dosta i neispravnih informacija. Znate, kada želim da mi neko napravi kuću, ne pitam ljekara, ni komšiju, nego inženjera i arhitektu. Tako informacije o vakcinama i mogućim zarazama treba tražiti od ljekara”, poručila je Janaco.
Ona objašnjava da ne postoji vakcina, niti bilo koji lijek, koji ima stoprocentnu djelotvornost.
“Kalendar vakcinacije predviđa primanje dvije doze vakcine. Jedna doza MMR vakcine pruža zaštitu za 85 do 95 odsto vakcinisanih, a nakon primanja druge doze zaštićeno je 95 i više procenata vakcinisanih. Ako vakcinišemo više od 95 procenata populacije, što je zacrtani minimum, onda mi uz navedenu djelotvornost vakcine obezbjeđujemo takav nivo kolektivnog imuniteta da sprečavamo širenje virusa. To ima i dodatni efekat koji se ogleda u tome da jedan mali broj osoba koje nijesu uspjele da stvore zaštitu nakon vakcinacije, kao i ona djeca koja iz medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisana (imaju kontraindikacije) mogu da idu u vrtiće i škole bez bojazni da će biti inficirana jer ih štite njihovi vršnjaci koji su se vakcinisali i razvili imunitet”, pojašnjava Janaco.
U Italiji, kako kaže, ima jako puno oboljelih i među odraslima, zato što je znatan broj osoba starijih od 25 i 30 godina primio samo jednu dozu MMR vakcine, a neki su dodaje “svojevremeno “preskočili” i primanje te jedne doze tako da se vremenom nakupilo dosta osjetljivih”.
“Naša iskustva su veoma slična iskustvima drugih država iz EU koje su se, zbog pada broja vakcinisanih, suočile sa epidemijama malih boginja. I kod nas su prvo počela da obolijevaju djeca, a potom i odrasli, što izaziva dodatne komplikacije i opterećuje državu. U nekim država se pojavljuju i zahtjevi za vakcinacijom i značajnog broja generacija starijih osoba. To, prvo, nije lako organizovati (treba vakcinisati odjednom po deset, nekada i više generacija stanovništva, zatim mnogo košta, a nije tako jednostavno obezbijediti vakcinu za tako veliki broj osoba”, kazala je Janaco, naglasivši da je u epidemiji u Italiji do sada oboljelo i više od 300 zdravstvenih radnika.
Dobri higijenski uslovi i bolji životni standard, prema riječima naše sagovornice, imaju veoma mali uticaj na bolesti koje se prenose direktnim kontaktom, preko pljuvačke ili vazduha, kao što su male boginje, varičele (ovčje boginje) i rubela. Stoga je, kaže Janaco, jedini način da se one kontrolišu vakcinacija.
“Male boginje i varičela prenose se na gotovo isti način. Djecu vakcinišemo protiv malih boginje i gotovo uopšte ne obolijevamo od njih. Za razliku od toga od varičele (protiv koje ne vakcinišemo djecu) obolijevamo u istom obimu kao prije 50 ili 100 godina kada nisu postojali ovako dobri higijenski uslovi kakve danas imamo. U Italiji smo tek od skoro počeli da vakcinišemo protiv varičele, ali još uvijek imamo oko 60.000 oboljelih godišnje”, kazala je Janaco.
Potrebno je, kako dodaje, da prođe određen broj godina kako bi se vakcinisao određen broj generacija, da bi bila uspostavljena značajna redukcija u broju oboljelih.