Nakon više lažnih uzbuna, kada su Nikšićani rodu pomiješali sa velikom bijelom čapljom, iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopštili su da nikšićko naselje Kočani ipak ima novog stanara, pticu koja je simbol rađanja, prenose Vijesti.

Pojava rode u tom naselju, gdje je ptica već 15 dana, za CZIP je dobar znak da se rode vraćaju u Crnu Goru.
U Crnoj Gori gnijezde još dvije rode, jedna u Rožajama i jedna u Beranama. U te gradove rode su zapravo stigle u parovima, ali su se ove jeseni u Afriku zaputile same.

CZIP je uz podršku Elektroprivrede Crne Gore počeo telemetrijsko praćenje para koji se od 2012. godine gnijezdi u Beranama, u Polimskoj ulici. Taj par bijelih roda ornitološki je interesantan obzirom da u posljednjih 120 godina nije bilo pisanih nalaza gniježđenja, a od tada su se izmjenile tri generacije njihovih ptića.

Ove godine se, međutim, u Berane vratio samo mužjak, dok se za ženku pretpostavlja da je nastradala u toku migracije.

Iz CZIP navode da se u Beranama pojavljivala i treća roda koja je nadlijetala gnijezdo, ali je mužjak potjerao.
Za par iz Rožaja se pretpostavljalo da je u pitanju potomstvo para iz Berana. Ptice su za gniježdenje odabrale dimnjak pilane. Jedna od rožajskih roda je stradala tokom proljeća od udara groma.

“Jedan odsto srednjoevropskih roda ostaje i preko zime kući, u Sloveniji ih zimuje desetak, a u Italiji, Španiji i Portugalu 10 odsto. Klima u Nikšiću je slična slovenačkoj, pa ne čudi što je roda u Kočanima odlučila da ovdje prezimi, a imaće i dovoljno hrane”, navode iz CZIP.