Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori iznosi 15,8 odsto, što je najlošiji rezultat u odnosu na države iz regiona.

Na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda prošle izdvojeno je 480 miliona, dok je izvoz bio svega 56 miliona eura.

“Neophodno je raditi na poboljšanju konkurentnosti domaćih proizvoda, kako cijenom tako i kvalitetom, da bi mogli obezbijediti stabilno snabdijevanje tržišta”, saopštila je sekretarka Privredne komore Crne Gore Lidija Rmuš.

Spoljnotrgovinski deficit Crne Gore iz godine u godinu raste, ali iz Privredne komore, kako kažu, nisu vjerodostojni podaci koje je Monstat dao u javnost o ovom problemu.

“Uvoz negdje oko dvije milijarde, činjenica je da mi uvozimo negdje od ukupnog uvoza jednu petinu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, koji služe za potrebe domaće, ali i turističke potrošnje. Mislim da taj podatak od 16 odsto nije relevantan, jer kroz Monstat ne možete da prikažete ni podatke oko takve vrste potrošnje, niti kroz usluge”, saopštila je Rmuš.