Gosti jutarnjeg programa Jelena Marković (pedagoškinja) i Radovan Cicmil (psiholog) navode da je ove godine upisan najveći broj djece u vrtićima u Nikšiću, oko 2300 mališana, što je oko 300 djece više u odnosu na prošlu godinu, zbog čega izražavaju posebno zadovoljstvo, jer se time naglašava razvoj svijesti o značaju rada sa djecom predškolskog uzrasta na njihov rast i razvoj.

Marković i Cicmil naglašavaju da je rok za upis djece svake godine fleksibilan i odlaže se do početka školske godine. Kada je u pitanju upis djece sa posebnim obrazovnim potrebama koji rade prema prilagođenom programu, na osnovu evidencije o teškoćama i broja djece koja su upisana, Ministarstvo prosvjete određuje broj asistenata koji će od 1. septembra početi da rade sa djecom. Novitet ove godine u okviru rada JPU „Kosovka djevojka“ u Nikšiću, jeste uvođenje trosatnog programa od 1. septembra 2022. godine, koji će za djecu biti besplatan.
Dežurni vrtić u Nikšiću preduzima sve mjere i preporuke Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete, a zaposleni se nadaju da se epidemiološka situacija početkom školske godine neće pogoršati.