Regionalni turizam treba tretirati kao domaći, a region sagledati kao cjelinu, u smislu opravka turizma od pandemije, ocijenila je članica Izvršnog odbora Svjetske turističke mreže (WTN), Aleksandra Gardašević Slavuljica.

Gardašević Slavuljica, koja je i predsjednica WTN za Balkan, je na prvoj online panel konferencija na temu Budućnost turizma na Balkanu istakla potrebu regionalnog djelovanja u smislu oporavka turizma od pandemije Covid-19.

”Preporuke turističkih eksperata širom svijeta je da domaći turizam treba da bude glavni pokretač opravka ekonomije od Covid-19. Međutim, balkanske zemlje su nedovoljno velike, a standard nizak, tako da se oporavak turizma ne može osloniti na domaći. Zato je potrebno da se regionalni turizam tretira kao domaći i da se cijeli region sagleda kao cjelina u smislu opravka turizma od pandemije“, kazala je Gardašević Slavuljica.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, bila domaćin panela na kome su učestvovali turistički stručnjaci iz cijelog svijeta.

Generalna direktorica Nacionalne agencije za turizam Albanije, Kornelija Fajzer je rekla da su zemlje regiona toliko male, a tako bliske i slične, da treba da objedine ponudu balkanskog turizma i da je kao takvu plasiraju na tržišta Zapadne Evrope, a kasnije i na tržišta udaljenih destinacija, kao što je Kina.

„Treba da napravimo povezane programe i da istaknemo mogućnost da jedno turističko putovanje pruža mogućnost obilaska više zemalja. Sada je šansa da iniciramo nove projekte i zajednički pristup u borbi protiv Covid-19 u turizmu, kao i osvajanju tržišta“, smatra Fajzer.

Predstavnica hrvatske turističke privrede, Branka Musić, predstavila je poteškoće sa kojima se Hrvatska suočava, ali i podsjetila na veliku podršku koju dobijaju od Vlade.

Ona je, kao generalna direktorica hotelskog kompleska na dubrovačkoj rivijeri, rekla da nijesu zadovoljni ostvarenim rezultatom, ali da je hrvatski turizam ipak preživio Covid-19.

„To su nam omogućile subvencije koje dobijamo od Vlade. Ono na čemu potenciramo je ‘bezbjednost’ turista, jer je to ključ nastavka razvoja turizma. Turisti vjeruju samo destinacijama i hotelima koji nude bezbjedan boravak”, kazala je Musić.

Predsjednik WTN, Juergen Steinmetz, saopštio je da je fasciniran ljepotama balkanskih zemalja i da vjeruje da Balkan treba da bude u fokusu međunarodnog turizma.

„Sa ljepotama koje imate i zajedničkom strategijom koju treba da napravite, možete da budete međunarodno turističko post-covid iznenađenje. Zamolio bih Aleksandru da u okviru WTN platforme kreiramo inicijativu pod nazivom Promocija i marketing destinacija shodno Covid standardima. Marketing je nezaobilazan segment borbe protiv pandemije u turizmu i toga moraju svi biti svjesni”, poručio je Steinmetz.

Izvor: MINA