Direktor makedonske fudbalske lige Vasko Dojinovski rekao je da je UEFA odobrila početak regionalne lige za 2018. godinu.

O formiranju lige u kojoj bi učestvovali klubovi sa prostora bivše Jugoslavije već dugo se priča, a sudeći prema izjavama čelnika makedonskog fudbala ona bi trebalo da krene na ljeto 2018. godine.

Prvi čovjek makedonske lige Vasko Dojčinovski tvrdi da je i UEFA dala “zeleno svetlo” za formiranje Balkanske lige, a sporno je samo koje će ime zvanično nositi, prenosi Kolektiv.me.

Dojčinovski navodi da bi regionalno takmičenje trebalo da krene u septembru 2018. godine sa 24 predstavnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

“Čelnici svih nogometnih saveza s naših prostora dali su potporu novom regionalnom takmičenju, uključujući posljednji sastanak u Moskvi. Najvažnije od svega je da je projekt pao na plodno tlo i u UEFA, gdje sam održao polusatnu prezentaciju. Na njoj je bio prisutan direktor UEFA Đorđo Marketi, čovjek koji je osmislio i budući format Lige šampiona, a svratio je i predsjednik UEFA Čeferin. Njihovi utisci su apsolutno pozitivni, a pohvalno su se izrazili i članovi radne grupe UEFA”, ispričao je za “Večernji list” Dojčinovski.

On je objasnio da bi novo regionalno takmičenje krenulo nakon što se kroz pretkola Lige šampiona i Lige Evrope iskristalizuju imena klubova koji nastavljaju da igraju u grupnoj fazi. Svi klubovi iz regije kojima to ne uspije automatski bi se prebacili u grupnu fazu regionalne lige. Bilo bi formirano šest grupa po četiri kluba.

Ukoliko se neko plasira iz regije u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, mjesto u regionalnoj ligi popunjavao bi sljedeći najbolje plasirani klub iz te nacionalne lige.

“Još nisu definisani benefiti za pobjednika i finalistu. Ali, mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi šampiona, a za drugoplasiranog mjesto u Ligi Evrope, što će u UEFA malo teže proći. Takođe, nismo još definisali da li bi se u proljećnom dijelu takmičenja nastavilo sa šesnaestinom ili osminom finala. Ono što je dogovoreno je da bi se u finalu igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u dva evropska najjača takmičenja”, objasnio je Dojčinovski.

Čelnik makedonskog fudbala dodao je da je UEFA već odredila i budžet za Regionalnu ligu.

“Neslužbeno sam čuo kako je UEFA već pripremila novac za tu ligu u svom proračunu, a radi se o milionskim iznosima – i za učešće, i za plasman. Klubovi tu ne bi imali nikakav trošak”.

Ono što već godinama “koči” ideju Regionalne lige je pitanje bezbjednosti. Mnogi strahuju da bi to bile utakmice visokog rizika i pitanje je kako bi se riješio taj problem.

“Svakako da nas brine taj aspekt, ali se o tome i te kako razmišlja. Ali, utakmica visokog rizika ima i Ligi šampiona, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom fudbala, fudbal mora da ide dalje, naprijed, neopterećen politikom. I uvjeren sam da će Regionalna liga biti kvalitetnija od svake nacionalne lige na ovom području”, dodao je Dojčinovski, koji je istakao da će regija od UEFA tražiti da mečeve sude arbitri sa ovih prostora.