U nikšićkoj opštini je neophodno uspostaviti sistem strateškog planiranja u kulturi i pristupiti izradi programa Opštinskog razvoja kulture ocijenjeno je nakon sastanka ministra kulture prof. mr Janka Ljumovića sa gradonačenikom Veselinom Grbovićem, prenosi CDM.

Tom prilikom je konstatovano da je neophodno raditi i na reorganizaciji Centra za kulturu i primjeni Zakona o kulturi kojom su formirane javne ustanove Muzeji i galerija i Narodna biblioteka “Njegoš”.

Kako je istakao ministar Ljumović, višegodišnji Program podrške razvoju kulture u Nikšiću pokrenuo je produkciju kulturnih i umjetničkih programa i postavio Nikšić na mapu kulturnih događaja Crne Gore i regiona, kroz sadržajan repertoar.

“U oblasti kulturne baštine postoji niz uspješno realizovanih projekata. Nastavićemo i sa arheološkim istraživanjima na Crvenoj stijeni, praistorijskom nalazištu koje ima izuzetan značaj za Nikšić i za Crnu Goru”, saopšteno je nakon sastanka.

Najavljen je i nastavak radova na konzervaciji i restauraciji Tvrđave Onogošt, zatim na sanaciji i restauraciji rimskih mostova i Dvorca Petrovića. U planu su i konzervatorska istraživanja i izrada konzervatorskog projekta Crkve sv. Petra i Pavla.

U tom kontekstu je izdvojena i jedna specifičnost i vrijednost Nikšića, spomenici i spomen-obilježja posvećeni Narodno-oslobodilačkoj borbi i antifašizmu, koji, kako je rekao ministar Ljumović, uz adekvatnu valorizaciju i prezentaciju mogu biti važan dio turističke ponude.

Nakon sastanka u Opštini uslijedio je susret sa umjetnicima i akterima nezavisne kulturne scene Nikšića.

Kako je rekao ministar Ljumović, ovakvi susreti su prilika da prezentujemo planove i programe Ministarstva kulture za ovu godinu, ali i da razmijenimo ideje, informacije, projekte i izazove sa kojima se stvaraoci suočavaju.

Kako je zaključeno u razgovoru, neposredni akteri u kulturi i komunikacija sa njima su važni za određivanje prioriteta u radu Ministarstva i institucija kulture. Istaknuto je i da je važno je da više pažnje posvetimo mladima i da razvijamo programe i sadržaje koji su namijenjeni upravo njima.

Ministar Ljumović je obišao i Bedem, za koji je ocijenjeno da je dobar primjer kako baštinu revitalizovati i stavljati u funkciju savremenog stvaralaštva, što jeste osnova za njenu turističku i ekonomsku valoraizaciju.