mladi niksica

“Globalni trendovi: paradoks i napredak”, odnosno izvještaj američkih obavještajnih službi o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji veoma je pesimističan.

Nacionalno obavještajno vijeće smatra da će se rizik od sukoba između i unutar država u idućih pet godina povećati do nivoa koja nije viđen od Hladnog rata, prenosi Antenam.

“Globalni rast slabi, poredak nakon Drugog svjetskog rata se urušava, a antiglobalizacija podgrijava nacionalizme”, piše u izvještaju.

Dodaje se da će “spomenute tendencije približavati jedna drugoj tempom bez presedana i učiniti vladanje i saradnju težom te će promijeniti prirodu moći – radikalno mijenjajući globalnu sliku”.

Izvještaj su obavještajci sastavili nakon intervjua s akademicima, finansijskim stručnjacima i političarima iz cijelog svijeta.

Teze objavljene maltene pred početak ere novog američkog predsjednika Donalda Trampa navode faktore koji će oblikovati “turobnu i tešku blisku budućnost”, uključujući agresivniju Rusiju i Kinu, regionalne sukobe, terorizam, sverastuću nejednakost, klimatske promjene i spori ekonomski rast.

Upravljanje, stoji u izvještaju, postaće zahtjevnije, jer problemi poput globalnih klimatskih promjena, uništavanja okoline i zdravstvenih prijetnji zahtijevaju kolektivnu akciju, u trenutku kada takva saradnja postaje teža.