Sudija Osnovnog suda u Nikšiću Ivan Perović oslobodio je optužbi za zelenašenje Ranka Radulovića i Ratka Martinovića, kao i Slavišu Tanovića, kojem se na teret stavljalo djelo iznuda u pokušaju.

Zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na po pola godine zatvora osuđeni su Martinović i Milutin Piljević.

Četvorica optuženih uhapšeni su po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću 11. septembra, od kada su se nalazili u pritvoru. Obzirom da su Radulović i Tanović oslobođeni optužbe njima se po sili zakona pritvor ukida, dok je sudija Perović Martinoviću, koji je specijalni povratnik, produžio pritvor. Piljević se inače nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Advokati optuženih su u završnoj riječi istakli kako je čitav proces montiran kako bi se Ranko Radulović uhapsio i što duže držao u pritvoru.

“Sud je donio jedinu moguću zakonitu odluku i potpuno ispravno postupio”, kazao je kratko nakon izricanja oslobađajuće presude jedan od troje Radulovićevih advokata Dragoljub Đukanović.

Slavomir Božović, advokat Tanovića, kazao je da je tužilac bespotrebno istrajavao na optužnici.

“O svemu ovome će konačnu tačku dati Viši sud i nadam se da će sa onim činjenicama koje se nalaze u spisima donijeti istu ovakvu presudu, a onda će država biti u obavezi da nečiji rad i ovakvo postupanje obilato plati”, poručio je Božović.

Sudija Perović je tokom izricanja presude kazao da se iskaz oštećenog Branka Kustudića, koji je optužio navedenu trojicu za pomenuta krivična djela, ne može uzeti kao istinit jer je bilo niz kontradiktornosti u odnosu na izjavu koju je dao vrhovnom državnom tužiocu, a i sam podaci koje je Kustudić iznosio bili su nelogični, kao i činjenicu da je svjedok Pero Zečević demantovao Kustidićeve navode, a potvrdio Tanovićevu odbranu.