Ranko Radulović

Pritvorenik Nikola Drecun (26) makazama je, ne improvizovanim bodežom, pokušao da ubije Ranka Radulovića.

To tvrdi više sagovornika “Vijesti”, koji su imali uvid u video nadzor.

Drecun i njegovi dotadašnji zatvorski cimeri Mošo Paović, Nemanja Zurovac i Davor Avdić, napad na Radulovića navodno planirali su duže, a nalog za to dobili su od još neidentifikovanog organizatora kriminalne grupe.

Makaze kojim je pokušao da ubije šezdesetogodišnjeg Nikšićanina ukrao je iz zatvorske ambulante, rečeno je “Vijestima” nezvanično.

Na snimcima pregledanim i tokom saslušanja osumnjičenih u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), vidi se, rečeno je Vijestima, kako pritvorenici silazeći prema terenima za rekreaciju u Istražnom zatvoru staju ispred zatvorskog čuvara, čime su ga onemogućili da djeluje, dok je Drecun iz te grupe utrčao u krug u kojem je bio Radulović i dva puta ga ubo u leđa makazama.

Isti sagovornik kazao je da su vrata od kruga kojim je šetao Radulović bila zatvorena, ali ne i zaključana, što je osumnjičenom omogućilo da utrči u zabranjenu zonu.

Četvoricu pritvorenika, povezanih sa kavačkim kriminalnim klanom, Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, Drecuna i za pokušaj ubistva, a ostale za pokušaj ubistva u saizvršilaštvu.

Na teret im je stavljeno i treće krivično djelo – ometanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Radulović je ranjen 3. juna, na poligonu za šetnju Istražnog zatvora. Tužilaštvo kojim rukovodi Milivoje Katnić predmet je preuzelo nakon uviđaja kojim je rukovodio viši državni tužilac.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo – stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo – ubistvo u pokušaju, u kojem predmetu je izviđaj u toku, a više podataka i informacija se radi zaštiti zaštite interesa tajnosti postupka ne mogu saopštiti”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog tužilaštva, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Zbog incidenta u kojem je ranjen pritvorenik iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), zvanično su saopštili da su utvrdili da je do incidenta došlo usljed grube nepažnje službenika obezbjeđenja zaduženog za praćenje osoba koja borave na otvorenom prostoru:

“Protiv službenika obezbjeđenja koji je napravio propuste u radu prikupljeni su dokazi i pokrenut je disciplinski postupak radi utvrđivanja njegove odgovornosti. Protiv pritvorenika N. D. pokrenut je disciplinski postupak, kao i protiv još četiri pritvorena lica koji su ometali službenika obezbjeđenja u vršenju službene radnje, a isti su izmješteni iz sobe u kojoj su boravili zajedno i smješteni u odvojene prostorije”, saopštili su iz UIKS-a.

Istakli su da će u saradnji sa policijom i nadležnim tužilaštvom preduzeti sve radnje i mjere u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u odnosu na konkretni incidentni slučaj.

Više izvora ranije je saopštilo “Vijestima” – da je ranjavanje Radulovića nastavak rata kriminalnih grupa, okupljenih oko škaljarskog i kavačkog klana. Radulović predvodi ekipu navodno blisku škaljarskom kriminalnom klanu, dok je Cetinjanin, prema istim informacijama, vojnik takozvanog kavačkog klana.

Oni nijesu mogli imati kontakt, pa ni konflikt unutar zatvora, jer zatvorske vlasti, kako tvrde, vode računa da se članovi suprotstavljenih klanova ne srijeću iza rešetaka.

Radulović je uoči incidenta šetao sa cimerima iz svoje ćelije, a Drecun sa kolegama iz svoje sobe…

“Vijestima” je rečeno da je ista ekipa istovremeno već duže šetala odvojenim krugovima. Ta informacija nije zvanično potvrđena.

U toku je suđenje Raduloviću u podgoričkom Višem sudu, koji se tereti za stvaranje kriminalne organizacije.

Grupa kojoj navodno pripada, planirala je, prema optužnici, više likvidacija, među kojima i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina. Drecun je hapšen sredinom februara 2019. godine, a iz Uprave policije tada je saopšteno da su njihovi službenici u kratkom roku identifikovali, locirali i lišili slobode lice osumnjičeno da je sakrilo improvizovanu eksplozivnu napravu u suterenu jedne stambene zgrade…

“Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da je osumnjičeni imao namjeru da skrivenu eksplozivnu napravu upotrijebi prilikom izvršenja teških krivičnih djela”, saopšteno je iz policije.