Crnoj Gori nije mjesto u NATO i svako rješenje izuzev referenduma na kojem bi se građani slobodno izjasnili o ulasku u tu vojnu alijansu, bila bi agresija za crnogorski narod, smatra predsjednik Radničke partije Janko Vučinić.

On je pozvao sve da se priključe protestu protiv ulaska u NATO sjutra u Podgorici, a posebno partije lijeve orjentacije i Savez komunista, kao i sindikalne organizacije, jer je, kako je ocijenio, to pitanje svih u državi.

Vučinić je ocijenio da pozivnica za članstvo Crnoj Gori „nije upućena crnogorskom narodu i državi, već vrhu režima, odnosno partijama koje su na vlasti i čiji je zadatak da na prevaru uvedu Crnu Goru u NATO savez“.

„Pozivnica nije rezultat napretka Crne Gore i pravne države u demokratizaciji društva, već plod obostranih interesa, s jedne strane NATO saveza da ovlada ovim prostorima Zapadnog Balkana, a sa druge režima da uz pomoć te vojne alijanse ostane na vlasti, protivno izbornoj volji građana“, kazao je Vučinić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori nije potrebno članstvo u NATO-u, „niti da bude protektorat ni jednoj vojnoj sili, kao ni da ima bilo kakvog tutora, jer je sposobna da se izbori protiv svih vidova kriminala i izgradi se kao pravna država i demokratizuje društvo“.

„Potrebno nam je isključivo da na slobodnim i poštenim izborima izaberemo vlast koja će biti po volji naroda. Svaka druga odluka o ulasku u NATO, izuzev referenduma na kojem bi se građani slobodno izjasnili, bila bi okupacija Crne Gore“, rekao je Vučinić.

Ukoliko bi se, kako je kazao Vučinić, Crna Gora „na neki drugi način uvukla u NATO alijansu, istorija bi se ponovila i naišla bi na žestoki otpor crnogorskog naroda, kao i ranije kada je bila okupirana“.

Vučinić je protivljenje ulasku u NATO objasnio stavom da taj savez radi svojih interesa izaziva krize i ratove u svijetu, stičući tako profit, ne gledajući na žrtve, jer su za njih životi običnih građana najobičnija roba ili, kako to vole da kažu, kolateralna šteta i statistička greška.

Član predsjedništva Radničke partije Vlado Šćepanović istakao je da bi ulazak Crne Gre u NATO pakt bila „izdaja crnogorske vlasti, ravne onoj 1941. godine“.

„Ovo je jedna u nizu pogrešnih odluka vlasti, a donešena je prije prijema i već uveliko oficiri i vojnici NATO pakta se srdačno primaju u državi, što je protivustavno i mimo svih moralnih i drugih normi. Tim prije, što imamo obavezu da se sjetimo bombardovanja NATO alijanse“, rekao je Šćepanović.

On je ukazao da ako neko iz „crnogorske vlasti pravi razliku između troje ubijene djece iz Murina ili 300 ubijenih mališana u Srbiji i tri hiljade na Bliskom istoku, da su saučesnici u zločinu koji su počinili vojnici NATO pakta“.

„Stav Radničke partije i većine građana Crne Gore je da je NATO pakt okupatorska organizacija, slična Hitlerovom rajhu, koja za razliku od tadašnjih rasističkih, vodi ratove iz materijanih pobuda, a civili stradaju u svakom slučaju. Zvaničnici NATO pakta treba da znaju da nijesu dobro došli u Crnoj Gori“, poručio je Šćepanović.