mladi nk

Radnici Željezare Tosčelik u Nikšiću zahtijevaju da im prekovremeni rad bude plaćen, umjesto što ih po tom osnovu menadžment šalje na slobodne dane, saopšteno je iz Sindikata fabrike, piše Antenam.

Predstavnici Sindikata Tosčelik kazali su da takva odluka menadžmenta nije u skladu sa zakonom i da su obavezni da radnicima plate prekovremeni rad.

Oni su objasnili da je riječ o prosječno po dvije do tri dnevnice mjesečno, ali da se zaposlenima koji odbiju da iskoriste slobodne dane po tom osnovu prijeti kaznama, pogotovo onima koji su angažovani po ugovoru.

„Tražimo samo da nam se plati ono što smo zaradili, ali menadžment to uporno odbija“, naveli su iz Sindikata i dodali da zaposleni nerijetko odgovaraju pred disciplinskom komisijom.

Iz te radničke organizacije saopšteno je da su uslovi u kojima zaposleni rade i dalje veoma teški, uprkos ranijem obećanju poslovodstva da će uložiti značajna sredstva u opremu.

U Željezari Tosčelik zaposleno je 180 stalnih radnika, dok je njih oko 100 angažovano po ugovoru. Proizvodnja se obavlja u pogonima Kovačnice i Čeličane.

Željezaru je iz stečaja, u junu 2012. godine, za 15,1 milion EUR kupila turska Tosyali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik.