Radnici nikšićkih Rudnika boksita odustali su od protesta koji su za juče najavili ispred zgrade Vlade u Podgorici.

Predstavnik Samostalnog sindikata Nikola Žugić kazao je da je radnicima saopšteno da nema uslova za odlazak, jer je sve blokirano oko zgrade Vlade zbog protesta Demokratskog fronta DF, što je uslovilo preinačenje njihove odluke.

„Odustali smo od te namjere i dogovorili novo okupljanje u upravnoj zgradi narednog ponedjeljka“, rekao je Žugić na zboru radnika u fabrici.

On je podsjetio da su se prije dva dana sastali sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem u Podgorici koji im je, kako je kazao, obećao da će pokušati dogovoriti nove razgovore sa vlasnikom Uniprom metala Veselinom Pejovićem.

„Pejović je sada jedini preostao za preuzimanje Boksita, jer je potencijalni investitor Ivan Ivanović sa svojim partnerima odustao“, naveo je Žugić.

Prema njegovim riječima Ivanović im je saopštio da ne mogu skupiti neophodni novac i predložio da se kroz partnerstvo odreknu dijela svojih potraživanja, što radnicima nije odgovaralo.

Uniprom metali su jedina firma koja je dostavila ponudu na tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,39 miliona eura. Pejović je vlasnik preduzeća Uniprom koje upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP.

Žugić je naveo da će sa Pejovićem pokušati da se dogovore o početku proizvodnje i upošljavanju radnika.

On je podsjetio da tokom ove sedmice očekuju i razgovore sa stečajnim upravnikom, Mladenom Markovićem koji je ranije najavio da bi sa Pejovićem ubrzo trebalo da bude potpisan kupoprodajni ugovor. Od dobijenog novca biće obezbijeđena isplata po 4,63 hiljade eura radnicima za zaostale minimalne zarade, a nakon toga povezan staž za dvije godine trajanja stečaja.

Preduzeće Uniprom metali nije dostavilo ponudu za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u Župi, već je to uradila poljska kompanija Onico, koja je u poslovnim vezama sa Pejovićem. Oni su u ponudi za davanje koncesije naveli da nemaju iskustva u eksploataciji bokista i da će za taj posao morati da angažuju podizvođača.

Iz kompanije Onico su najavili da će angažovati 30 radnika, dok će ostale zaposlene, među kojima su i rudari, morati da angažuje i plaća podizvođač.

Stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. godine, a ovo je šesti put da se prodaje imovina preduzeća.

M.M.