Radnici i kooperanti nikšićke mljekare „Nika“, njih oko 30, protestuju ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva rada i socijalnog staranja zbog neisplaćenih dugovanja i nepovezanog radnog staža.

Oni su u Podgoricu stigli nakon jučerašnjeg protesta ispred prostorija firme i zgrade Opštine Nikšić.

Mljekari traže 183 000 eura za neisplaćene zarade, 798 000 eura na ime poreza i doprinosa, kao i oko 247 000 eura za isporučeno mlijeko za kooperante. Najavljuju da će ostati ispred zgrade Ministarstava do 17:00h i očekuju da će ih tokom dana primiti ministri rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Branko Delibašić, predstavnik sindikata mljekare, istakao je za portal Mladi Niksica da su u proteklih šest mjeseci radnici dobili samo prazna obećanja Ministarstava poljoprivrede, rada i socijalnog staranja i drugih institucija.

“Mi smo primorani da dođemo ovdje kako bi se izborili za naša prava”, kazao je Delibašić.

Dodao je da 13. jula ističe rok za dostavljanje plana reorganizacije firme, koji je, kako je najavljivano, trebalo da podnese domaća firma, čije ime nije saopšteno.

Ukoliko plan bude prihvaćen, slijedi reorganizacija ili bankrot. Po njegovim riječima, zbog neuplaćenog radnog staža i greške stečajnog upravnika i sudije, koji nisu dostavili pojedinačna rješenja, 35 radnika “Nike” i bivših zaposlenih “Agroprodukta” dovedeno je u situaciju da ne mogu da ostvare prava na starosnu penziju.

Radnici protestuju u krugu fabrike od novembra prošle godine. Od 2013. godine nisu primali platu, a radni staž im nije povezan pet i po godina.