Radnici nikšićkog Metalca Termochem, preduzeća u kome je 27. decembra prekinuta proizvodnja, najavili su da će do petka pričekati da im se gazda kompanije obrati, u protivnom biće prinuđeni da prodaju imovinu i tako se naplate, pišu Vijesti.
“Oni rade protiv zakona, ne daju nam plate, nekim radnicima je isključena struja, mnogi imaju kredite, ne mogu da se snalaze. Moramo nešto raditi. Ako do petka ne riješe situaciju, nećemo ni mi poštovati zakon. Uvodićemo kamione, nešto ćemo rješavati pa da ćemo život ovdje ostaviti. Problem je što su radnici registrovani na firmu Metalac Termochem, a imovina je na drugu, Termochem Spol“, kazao je u ime okupljenih radnika Mijo Ćipranić.
Njegov kolega, Mitar Čurović podsjetio je da im se duguje trećina zarade za oktobar, kao zarade za novembar, decembar i januar, kao i da im radni staž nije povezan.
“Ovo je četvrti vlasnik koga je ova država dovela u Metalac. Dođu, napljakaju se i idu bez ikakve odgovornosti. Da ima ikakvog zakona i države, oduzeli bi ovu imovinu i platili ljudima ovo što se duguje. A oni su nemoćni. Gazda i direktor neće da se udostoje da dođu iz Češke ovdje, da se obrate radnicima i da kažu šta je prava stvar, nego prenose preko uprave. Čekaćemo do petka, a u petak ukoliko ne odgovare, bićemo prinuđeni da prodajemo djelove od imovine i da sami sebe isplaćujemo, jer ovo je zaista prevršilo svaku mjeru”, poručio je Čurović.
Najviše im smeta što vlasnik kompanije nikako da dođe da im predoči situaciju, a ni direktora nema od novembra.
„Najveći je problem što je 110 radnika ostalo bez posla. Ostali smo na ulici bukvalno. Bili smo kod gradonačelnika Veselina Grbovića prije 15 dana i on nas je uputio na Ministarstvo ekonomije. U Ministarstvu ekonomije smo bili u petak, ali nažalost nismo dobili nikakvu nadu da će firma raditi. Oni su, kako kažu, upoznati sa svim i čuju se sa našim direktorom i gazdom u Češkoj. Spremni su u neku ruku da pomognu, ali sve zavisi od gazde jer to je njegova privatna imovina“, kazao je Niko Ćetković.
Prema njegovim riječima tražili su od resornog ministarstva da nađu novog investitora jer, kako kaže, firma može da radi, posla ima, ali im je rečeno da to ne mogu uraditi jer je riječ o privatnom preduzeću.
„Tražili smo od ministarstva da novčano pomognu radnicima, jer nam se duguje dosta plata. Rekli su nam da su nekad ranije davali pomoć za radnike Metalca, tako da će poslati zahtjev Ministarstvu rada. To je sad ostalo samo na nadi da li hoće ili neće da pomognu jer 110 familija je bukvalno ostalo na ulici. Dalje šta da se radi, vjerujte nam, mi nijesmo pametni. Oni su nam još rekli da sačekamo do ovog petka, da će se srediti to stanje, da će pokušati jer imaju neku opciju. Najviše tražimo da dođe gazda, obrati nam se i kaže njegov stav. To očekuju i ovi iz Ministarstva od njega jer kako kažu privatna je firma i čekaju stav gazde”, kazao je Ćetković.
Nastavak proizvodnje u Metalcu je nekoliko puta najavljivan, ali je svaki put odlagan uz obrazloženje da nijesu obezbijedili sredstva za njen nastavak, kao i da je matičnafirma u finansijskim problemima i ne može da im pomogne.
Metalac je u stečaju bio od 2014.godine do sredine 2016. kada ga je kupila češka kompanija Termochem.
Danas ispred fabrike (Foto: Svetlana Mandić)
loading…