Samostalni sindikat nikšićkih Rudnika boksita najavio je blokadu odvoza rude sa površinskog kopa Zagrad od utorka, ukoliko ih predstavnici kompanije Uniprom, do tada ne pozovu na pregovore o rješavanju njihovih zahtjeva.

 

Rudari su na sastanku Izvršnog odbora Samostalnog sindikata napisali zahtjeve, kojima izričitio traže da se odmah počne rješavanje pitanja eksproprijacije zemljišta za kop na Zagradu ili obustavi dalji rad.

„Ukoliko se nastavi posao, podizvođač firma Rudkop, mora nam dati platu ne manju od hiljadu EUR za rad po dosadašnjim uslovima od po 12 sati“, navodi se u zahtjevima.

Član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata, Nikola Žugić, saopštio je nakon sastanka da im je direktor Rudkopa, Ostoja Majmunović, objasnio da nije bio u mogućnosti da rudarima da veću platu od 600 EUR zbog malog obima posla, dok je kašnjenje u isplati obrazložio uplatama Uniproma.

„Ne želimo nikoga da oštetimo, nego da upozorimo na činjenicu da se krade državna imovina“, rekao je Žugić.

On je naveo da je zaposlen kao vozač dampera na površinskom kopu Zagrad i da mu je ovo najteži period za 17 godina otkako je zaposlen u Boksitima.

„Situacija je sada nepodnošljiva, nemamo ni radnih mjesta, a vlasnik ni jedno obećanje dato radnicima nije ispunio. Na nedavno pokazivanje nezadovoljstva na kopu Zagrad, predstavnik Uniproma Radoš Lacman obećao je da će sve biti u redu i da će o zahtjevima obavijestiti vlasnika, ali nikakvog pomaka“, kazao je Žugić.

On je dodao da je radno angažovani oko 30 radnika i da se na Zagradu trenutno radi samo na eksploataciji otkrivene rude, koja je godinama pripremana, čime će se rudokop ubrzo uništiti.

„Vlasnik je po zakonu dužan da na svaku tonu rude, ukloni najmanje tri kubika otkrivke, ali to uopšte ne radi. To opravdavaju neriješenom eksproprijacijom sa mještanima,pa mi trpimo zbog toga što kop ne može da se širi. Doći će do granice kopa i privatnih imanja i potpuno kop odsjeći i uništiti. To bi bila velika šteta za državu, zbog čega se nadležni moraju umiješati i riješiti problem“, rekao je Žugić.