Radnici nikšićkih Rudnika boksita, uposleni na površinskom kopu Zagrad, blokirali su jutros ulaz kamionima za odvoz rude zahtijevajući od vlasnika ispunjenje njihovih zahtjeva.

 

Rudari zahtijevaju bolje uslove rada, veće plate i rješavanje pitanja eksproprijacije zemljišta za kop na Zagradu, prenosi portal Mina-bussines.

Samostalni sindikat nikšićkih Rudnika boksita najavio je ranije da će blokirati odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad, ukoliko ih predstavnici vlasnika, kompanije Uniprom, podizvođača radova firme Rudkop i resornih ministarstva do tada ne pozovu na pregovore o rješavanju njihovih zahtjeva.

Rudari su na sastanku Izvršnog odbora Samostalnog sindikata napisali zahtjeve, kojima izričitio traže da se odmah počne rješavanje pitanja eksproprijacije zemljišta za kop na Zagradu ili obustavi dalji rad.

„Ukoliko se nastavi posao, podizvođač firma Rudkop, mora nam dati platu ne manju od hiljadu eura za rad po dosadašnjim uslovima od po 12 sati“, navodi se u zahtjevima.
Na površinskom kopu Zagrad prisutna je i policija, a stgli su i predstavnici vlasnika, firme Uniprom metali.

Član Izvršnog odbora Samostalnog sindikata, Nikola Žugić, ranije je saopštio da im je direktor Rudkopa, Ostoja Majmunović, objasnio da nije bio u mogućnosti da rudarima da veću platu od 600 eura zbog malog obima posla, dok je kašnjenje u isplati obrazložio uplatama Uniproma.

On je naveo da je zaposlen kao vozač dampera na površinskom kopu Zagrad i da mu je ovo najteži period za 17 godina otkako je zaposlen u Boksitima.
Žugić je dodao da je radno angažovano oko 30 radnika i da se na Zagradu trenutno radi samo na eksploataciji otkrivene rude, koja je godinama pripremana, čime će se rudokop ubrzo uništiti.

„Vlasnik je po zakonu dužan da na svaku tonu rude, ukloni najmanje tri kubika otkrivke, ali to uopšte ne radi. To opravdavaju neriješenom eksproprijacijom sa mještanima, pa mi trpimo zbog toga što kop ne može da se širi. Doći će do granice kopa i privatnih imanja i potpuno kop odsjeći i uništiti. To bi bila velika šteta za državu, zbog čega se nadležni moraju umiješati i riješiti problem“, rekao je Žugić.

M.B