Danas su u Nikšiću svečano otvorene prostorije nikšićkog radio-amaterskog kluba, koji u sastavu Saveza radio-amatera Crne Gore radi duže od pola vijeka.

Nove klupske prostorije, koje je obezbijedila gradska uprava Nikšića , svečano su otvorili potpredsjednik Opštine, Dragan Perović i predsjednik Saveza radio-amatera Crne Gore Obrad Mišo Stanišić.

”Prostor, koji se nalazi u objektu Sportskog centra je namješten i opremljen svom potrebnom tehnikom za rad i mladi Nikšića su dobili izuzetno značajan i kvalitetan sadržaj koji je u potpunosti u skladu sa njihovim interesovanjima za novim tehnologijama. Radio klub u Nikšiću je i u ranijim periodima okupljao mlade koje je interesovala nauka i tehnika i koji su klubu imali prve kontatke sa telekomunikacijama i elektronikom a mnogi od njih su danas uspješni inžinjeri, programeri i profesori univerziteta”, navodi se u saopštenju saveza radio amatera.

Kako navode, Savez u svojim klubovima realizuje savremene programe koji u stopu prate sva svjetska dostignuća u informacio-telekomunikacionim tehnikama i praksama.

”Uz to se aktivno sprovode i programi robotike i automatike za mlade, počinje se sa programima radio-astronomije a ponovo je zaživjela radio-amaterska sportsko-tehnička disciplina, popularno poznata kao ”lov na lisicu”. Nove prostorije koje pružaju odlične uslove za rad će sigurno privući i članove drugih društvenih organizacija koje u Nikšiću okupljaju mlade a Savez radio-amatera će zajedno sa Opštinom Nikšić pomoći da se obezbijedi dodatna potrebna oprema i učila a posebna pažnja će se usmjeriti i prema obuci i opremanjnu dva do tri tima operatora za rad u radio mreži za vanredne situacije koju Savez radio-amatera Crne Gore širi i uvodi nove, digitalne, tehnike rada tako da je ona sada interoperatibilna sa sistemima državnih organa i sa emergency sistemima drugih zemalja a u okviru EU centra za upravljanje krizama”, zaključuje se u saopštenju.