Organizatori festivala su potpisivanjem protokola o saradnji sa zaječarskom Gitarijadom napravili sjajnu uvertiru pred nastupe učesnika prve festivalske večeri šestog Bedem Fest-a.

U stilu pravih domaćina veče je otvorio nikšićki bend Vodoo a nakon njih su nastupili Tevarbulebra i Stvor.

 

ttt

 

 

 

 

 

Pobjednici  zaječarske Gitarijade, bend Syleth iz Rijeke, razgalio je nikšićku publiku i na najbolji način se zahvalio na gostoprimstvu.

Nakon njih je na scenu stupio još jedan nikšićki bend, Off Duty, u tim trenucima počeo je da se puni prostor oko festivalske bine.

Prije nastupa naših sugrađana, benda Willie and the groundkeepers, porazgovarali smo sa Andrijom Lalatovićem, članom benda Vizant, koji je, i pored poslova u organizaciji festivala za portal Mladi Nikšića komentarisao zbivanja na Bedemu i nastup svog benda od prethodne večeri.

“Ovogodišnji Bedem Fest okupio je najveći broj izvođača do sada. Nije mala stvar ugostiti 32 benda i 15 DJ-eva iz Crne Gore i Regiona. Festival je napredovao krupnim koracima, rastemo iz godine u godinu sa sve većim brojem izvođača i zvučnijim imenima, što će, nadamo se, obradovati publiku ne samo u Nikšiću već i u regionu”, rekao je Lalatović za portal Mladi Nikšića.

Basista Vizanta kazao je da kruna ovogodišnjeg Bedem Fest-a predstavlja protokol o saradnji sa zaječarskom Gitarijadom.

“To je veoma važna stvar, ne samo za Bedem Fest, već za cjelokupnu crnogorsku muzičku scenu. Znamo da je zaječarska Gitarijada jedan od najstarijih muzičkih događaja na prostoru bivše Jugoslavije”, kazao je Lalatović.

On se osvrnuo na sinoćnji nastup njegovog benda, koji je prošao veoma zapaženo.

“Nastupili smo u standardnom sastavu: Saša Zejak, gitara i vokal, Srđa Simunović bubnjevi i moja malenkost bas gitari. Naš gost bio je direktor festivala Petar Šundić, kao i legendarni Boris Lješković iz DST, dok je na ritam gitari svirao frontmen benda Beer and steel, a pojavio se i Miloš Zvicer, koji je nakada svirao sa nama, a sada ga svi znate kao fotografa. Zadovoljni smo odzivom publike, nadamo se da će narednih dana posjetilaca biti još više”, zaključio je Lalatović.

Frontmen benda Willie and the groundkeepers Mijuško Zarubica, nije krio oduševljenje nakon sjajne svirke, koju ni kiša nije mogla da pokvari.

“Novi festivalski prostor je ogroman zalogaj za Bedem Fest, ali nikšićka publika je dokazala da ništa ne može da je spriječi u namjeri da ispoštuje svaki ovakav događaj. Sami naš nastup prevazišao je sva očekivanja. Da nijesam direktni učesnik festivala isto bih došao da ispratim svako veče. Revijalno veče obilježio je bend Dža ili Bu, očekuje nas nastup discipline kičme, a svi se radujemo sjutrašnjoj večeri kada će na scenu izaći Josipa Lisac”, izjavio je Zarubica za portal Mladi Nikšića.

Prije nastupa kultnog benda Discipline Kitchme, razgovarali smo sa frontmenom DST-a Borisom Lješkovićem, koji nam je prenio svoje impresije.

“Nadam se da više neće padati kiša, da će se nastaviti u ovom ritmu, jer za sada sve ide kako treba. Nadam se što većem broju ljudi, a siguran sam da je Bedem Fest već postao prepoznatljiv u širem regionu”, rekao je Lješković za portal Mladi Nikšića.

On je kazao da DST ne mora da brine za nasljednike na sceni.

“Nikšićka pank scena i ne samo pank prepoznatljiva je u regionu jer imamo desetak bendova koji sviraju svoje autorske pjesme, albume i koji nastupaju na svim festivalima van Crne Gore”, zaključio je Lješković.

DSCF4622

 

 

 

 

 

Nastavak večeri je obilježila Disciplina Kitchme, čiji članovi su se do stejdža dovezli svojim automobilom, kao što rade pred svaki koncert.

Još jedan bend iz Srbije Irish Stew nakon 12 godina se predstavio crnogorskoj publici sa repertoarom sa prethodnih, ali i sa novog albuma.

Prvo festivalsko veče zatvorili su gosti iz Velike Britanije Xander and the keys.

Ljubitelji elektronske muzike uživali su u vajbovima Petromatika, Double Needle Project Live-a, Bube i Nikole Vukovića.

Sjutra veče će pored Josipe Lisac koja je zvijezda večeri, nastupiti i slovenski El Kachon, Jesenjin, Mikrokozma, Mr Albino, Manitou, Del Arno Bend i Gospoda Glembajevi.

M.M. Z.N. F.S.