Prvi od tri ljetnja edukativno -zabavna kampa za učenike koji završavaju prva dva razredna srednje škole, a koji imaju za cilj formiranje mreže vršnjačkih edukatora otvoren je danas na Vučju kraj Nikšića.

Organizator kampa je NVO “Preporod”  u saradni sa PROI Asocijacijom iz Sarajeva, u okviru projekta ’’Anti-dop Ambasadori bez granica’’.

Na ceremoniji otvaranja okupljenima su se obratili Izvršni direktor NVO “Preporod”Jovan Bulajić, predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori  Đorđe Latinović i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović.

Nakon pitanja predstavnika medija, priređen je kulturno-umjetnički program koji su izveli članovi KUD “Zahumlje”, potom je priređen koktel i izvršen obilazak radionica.

U aktivnostima učestvovuje osamdesetoro djece, a iz Crne Gore pravo učešća ima njih četrdeset koji dolaze iz devet opština iz preko-granične regije (Nikšić, Žabljak, Šavnik, Plužine, Pljevlja, Kolašin, Mojkovac, Berane i Bijelo Polje).

Anti-dop Ambasadori iz prekograničnog regiona Crne Gore i BiH će putem tehnika primarne prevencije u svojim zajednicama podizati nivo znanja o problemu konzumiranja psiho-aktivnih supstanci, i širiti svijest o problematici bolesti zavisnosti.

Nakon ovog, još dva kampa, biće održana tokom ljetnjeg raspusta, djeca će biti edukovana na više tematskih polja, kao što su primarna prevencija narkomanije, liderstvo i komunikacione vještine, kulturna razmjena i uspostavljanje prekogranične mreže vršnjačkih edukatora. Kampovi su besplatni, a edukacije i treninge će voditi provjereni tim stručnjaka iz Crne Gore i BiH.

Kamp na Vučju traje do 2.avgusta, a domaćin drugog kampa biće Neum, jedini primorski grad u BiH.

Projekat, koji traje 20 mjeseci, finansira Evropska Unija iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u sklopu Programa prekogranične saradnje Crne Gore i BiH.

Z.N.