Site icon Mladi Nikšića

Prvaci OŠ “Braća Ribar” obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika

OŠ "Braća Ribar"

Učenici prvog razreda osnovne škole “Braća Ribar” obilježili su 21. februara Međunarodni dan maternjeg jezika pod sloganom „Moj jezik je moje bogatstvo”.

Početne aktivnosti bile su povezane sa onim što sada uče iz maternjeg jezika – uočavanje mjesta glasova (sličicama sa određenim pojmovima pronalazili su mjesto vodeći se početnim glasom datog pojma i tako sastavili pojam MATERNJI JEZIK ). Nakon toga su odgledali narodnu priču „Svjetu se ne može ugoditi”, pa su ih učiteljice upoznale sa narodnim govorom naših predaka i jezičkom tradicijom koju treba njegovati.

Rješavajući zagonetke, upoznavajući se sa jezičkim zanimljivostima i poslovicama, karakterističnim za našu kulturu i maternji jezik, prvaci su zakoračili u svijet beskonačne ljepote i bogatstva jezika.

Obilježavanjem ovog datuma razvija se svijest o značaju maternjeg jezika i njegovom očuvanju.

Nizom aktivnosti, počev od onih koje sada izučavaju, prvaci su uočavali mjesto glasa i redosljed glasova u riječima.

Nakon odgledane narodne priče „Svijetu se ne može ugoditi”, učiteljice su ih upoznale sa narodnim govorom naših predaka i jezičkom tradicijom koju treba njegovati.

Rješavajući zagonetke, upoznajući se sa jezičkim zanimljivostima i poslovicama karakterističnim za našu kulturu i maternji jezik, prvaci su zakoračili u svijet beskonačne ljepote i bogatstva jezika, o kom će puno naučiti tokom svog školovanja.

Obilježavanje ovog datuma imalo je za cilj da se podigne svijest o značaju maternjeg jezika i njegovom očuvanju.

foto: fb/OŠ “Braća Ribar”

loading…


Exit mobile version