Rusija je odala počast Valentini Tereškovoj, prvoj ženi koja je letjela u svemir, na njen 80. rođendan koji ona proslavila 6. marta. Predsjednik Vladimir Putin joj je poklonio sliku na kojoj su galebovi iznad rijeke Volge, podsjećanje na njeno pozivno ime Čajka (galeb) tokom misije u junu 1963. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je Valentinu Tereškovu u Kremlju i tom prilikom je naveo da je Tereškova uzor i simbol služenja otadžbini.
Putin joj je poklonio sliku na kojoj su naslikani galebovi iznad rijeke Volge, podsjećanje na njeno pozivno ime Čajka (galeb) tokom njene misije u junu 1963. godine.
Ta trodnevna misija obezbjedila joj je svjetsku slavu. Tereškova je dočekana kao heroj i dobila je pregršt nagrada i počasnih titula.
Sovjetski zvaničnici počeli su da planiraju svemirsku misiju sa ženom ubrzo pošto je Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji je poletio u svemir 12. aprila 1961. Oni su smatrali da je to način da učvrste prednost u trci za nadmoć u svemiru sa SAD.
Valentina Tereškova, tekstilna radnica koja je voljela da skače padobranom, izabrana je za let, poslije rigorozne selekcije među stotinama kandidatkinja.
„Bilo je teško, ali shvatili smo da radimo na tome da sija slava zemlje i da spriječimo konkurente da idu napred“, rekla je Tereškova i dodala da je bila „velika sreća biti prva u svemiru”.