Zbirka epskih pjesama ,,U odbranu časnog krsta“, prva je koju je objavio Nikšićanin Nikola Perović, iako stihove u desetercu i osmercu piše poslednjih dvadesetak godina, saopšteno je za Dan.

Među koricama je dvanaest pjesama, izbor iz dosadašnjeg njegovog stvaralaštva, a desetak su već guslari ispjevali i snimili. Govoreći o Perovićevom stvaralaštvu na promociji u nikšićkom Parohijskom domu Ilija Kustudić, predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika ,,Vuk Karadžić“, da predstavljena poezija obavezuje da čuvamo i branimo sve ono što su nam preci u amanet ostavili.
,,Perović nam je ponudio vrijednu epsku poeziju u kojoj je spojio epski deseterac i osmerac. U svojoj zbirci praktično je sabrao sve prostore Crne Gore. Počeo je sa kršnog Cetinja, preko Kuča, Cuca, Čeva, Banjana i na kraju se vraća svojim korijenima, svojoj Goliji koja je mnogo krvi prosula u odbranu časnog krsta i u borbi za slobodu“, rekao je Kustudić.
Kroz epski deseterac Perović je, kako on ističe, obuhvatio gotovo sve važnije događaje i ličnosti naše istorije iz pomenutih krajeva. Opisao je tamnovanje vladike Danila, te i svetinju date riječi Mine Kadovića.
,,Oštrim perom autor stvara neprekidnu nit između nas i naših slavnih predaka, ne dozvoljava da zaborav prekrije imena ne samo golijskih već i brojnih drugih crnogorskih bastadura. Snaga njegovog stiha plijeni i u ljubavnim epskim pjesmama, kojima je u svom stvaralaštvu posvetio veću pažnju. Njegova pjesma ,,Nesuđena ljubav“, od znalaca poezije dobila je najveću moguću ocjenu. Ta pjesma koju je snimio guslar Stevo Mišo Popović, svrstana je u najbolje guslarske pjesme koje su snimljene u poslednjih petnaest godina“, kazao je na promociji guslar Milan Vujović.
Perović za sebe kaže da bolje piše nego što govori, a stvaralaštvo daje znalcima epske pjesme na ocjenu.
Brojnoj publici u Parohijskom domu njegove pjesme kroz strune gusala predstavili su guslari Popović i Vujović.