Pedesetak bivših radnika nikšićke Željezare protestvovaće danas ispred nekoliko instititucija u glavnom gradu Crne Gore, prenosi dnevni list Dan.

Prema riječima predstavnika radnika Željka Perovića, bivši metalurzi će se prvo okupiti ispred kancelarije Evropske Unije, a onda će kraćom šetnjom obići ambasade Njemačke, SAD i zgradu Vlade Crne Gore.
‘Zaustavićemo se ispred ministarstava ekonomije i rada i socijalnog staranja, institucija iz kojih su nam poslednjih više od dvije godine čvrsto obećavali da ćemo dobiti otpremnine i da će nam povezati nedostajući i beneficirani staž kako bi dobili trajne penzije. Ukoliko naš protest ne bude imao nikakve rezultate, odlučni smo da tužimo nadležne, pa i sudu u Strazburu jer imamo sve dokaze da obaveze prema nama nijesu ispunjene. Imamo i dokaze kako su proteklih godina u Željezari dijeljene otpremnine, neki su ih dobijali čak i po nekoliko puta’, kazao je Perović.

Radna mjesta u bivšoj Željezari napustili su samo uz tzv. bonus od po pet hiljada eura koje im je tada isplatila kompanija „Toščelik”. Preostalih čvrsto obećanih po deset hiljada eura, naglasio je Perović, obećala je država.

On je kazao da su se u proteklom periodu obraćali na sve adrese, a lani su pred izbore razgovarali i sa predstavnicima vladajućeg DPS-a.

Beneficirani staž im nije uplaćivan za poslednjih deceniju i više, a redovni za pet i po mjeseci prije nego što je „Toščelik” kupio imovinu Željezare iz stečaja. Sa nji-ma, kako su ranije najavili, danas će protestovati i četvorica bivših radnika pogona „Promonta”, koji je nakon izdvajanja iz Željezare privatizovan, a onda uveden u stečaj i ugašen. I oni su ostali bez otpremnina i radnog staža.