Sekretar za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević kazao je da su zbog protesta Demokratskog fronta prestale ingerencije ove gradske službe po pitanju donošenja odluka o zabrani saobraćaja na više gradskih lokacija, zbog čega je došlo do saobraćajnog kolapsa u gradu, prenosi portal Analitika.

“Glavna saobraćajnica u Podgorici je zatvorena, a kada će biti otvorena, više ne zavisi od nas. Naše ingerencije su prestale, pa je sada Uprava policije nadležna, jer smo i radili po njihovim sugestijama i donosili odluke zajedno”, kazao je Rakočević.

On je istakao da su dobili nekoliko pritužbi od vlasnika gradskog prevoza, ali da pritužbe dolaze i od građana, koji su nezadovoljni promjenom trase gradskog prevoza i nepodnošljivih gužvi.

“Neobično je što je zatvorena glavna gradska saobraćajnica tokom radnog dana i građani se teško privikavaju. Podgorica ima oko 250.000 stanovnika i oko 80.000 automobila, a ne treba zaboraviti ni tranzit. Sve to doprinosi još većoj gužvi na podgoričkim ulicama”, rekao je Rakočević.

Predsjednik LP Andrija Popović kazao je da je cilj protesta Demokratskog fronta da stabilizuje tešku situaciju unutar te partije, njihovog unutrašnjeg raskola i odlaska lidera.

“Osim toga, ovako pokušavaju da uz sebe vežu dio najvećih pristalica ostalih opozicionih partija, ali, nažalost, i da destabilizuju Crnu Goru u ključnom periodu pred očekivani poziv za članstvo u NATO”, kazao je Popović.

“Stoga se sada postavlja bezbroj pitanja: da li će se sve ovo otrgnuti kontroli, kako će država zaštititi javni red i mir i interese ogromne većine ostalih građana, naročito Podgoričana i gostiju. Centralni dio grada je blokiran zbog nečijih, sad se može slobodno reći, hirova. Ovo ne može ići unedogled, protest je završen, sada mi slušamo o slobodnoj teritoriji”, rekao je Popović.

On smatra da država svakako ovo mora prekinuti, jer ako ovo krene iz dana u dan, kako navodi, biće sve teže.

“Da li je ovo početak revolucije, kao što smo je imali 1991. godine? Nervoza ljudi je sve veća. Evo ja sam i sam doživio to. Praktično, „žila kucavica grada“ je blokirana, sve se sada usmjerava na druge saobraćajnice, gužva je velika, ne može se doći do taksi vozila, dakle svi trpe posljedice toga”, zaključio je Popović.

M.M.