skadarsko jezero

U periodu od 12. do 18. aprila, Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero oduzela je ukupno 78 ribolovnih mreža, devet pari i dva blinkera, a dvije osobe uhvaćene su i procesuirane nadležnim organima, saopšteno je danas iz Nacionalnih parkova.

“Ovi rezultati razmatrani su na redovnom nedjeljnom sastanku direktorke JP za nacionalne parkove Crne Gore Jelene Kljajević i predsjednice UO Marine Jočić sa rukovodstvom NP Skadarsko jezero. Na današnjem sastanku bilo je riječi i o ukupnim dosadanjim rezultatima koje je Služba zaštite NP Skadarsko jezero ostvarila u borbi protiv krivolova otkad je na snazi godišnji ribolovni zabran na Skadarskom jezeru 15. mart – 15. maj), navodi se u saopštenju.
U ovom periodu, Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeto je pet krivičnih prijava protiv osam lica, a Inspekciji za slatkovodno ribarstvo podnijeto je sedam prijava protiv 10 lica. Oduzeto je ukupno 228 ribolovnih mreža, osam plovila, osam vanbrodnih motora i osam rezervoara, četir akumulatora, tri pretvarača, 10 pari, sedam osti, jedna sonda i veliki broj vrša, blinkera, baterija i drugih djelova opreme koja se koristi u krivolovu.
“Osim ovih aktivnosti na planu borbe protiv krivolova, ostvareni su značajni pomaci u suzbijanju divlje gradnje na teritoriji Skadarskog jezera. Minule sedmice, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma podnijeto je ukupno krivičnih 16 prijava protiv 16 N.N. lica za nelegalnu gradnju”, ističe se u saopštenju.
Kako dodaju, svjesni da uspjeh u borbi protiv krivolova zavisi od posvećenosti onih koji se nalaze na prvoj liniji fronta, učesnici današnjeg sastanka dogovorili su mjere rigoroznijeg evidentiranja pojedinačnog učinka pripadnika Službe zaštite NP Skadarsko jezero, čija će primjena početi u najskorijem roku.
Izvor: CdM