Kvalitetno obrazovanje je zadatak cijelog društva pa je potrebno angažovati sve Vladine resore ali i društvo u cjelini u cilju stvaranja obrazovanih, kvalitetnih, mislećih mladih ljudi i, time, napretku države, saopšteno je iz Prosvjetne zajednice.

Oni su, u saopštenju povodom sjutrašnjeg Dana obrazovanja, naveli da je odlaganje početka drugog polugodišta nije ni prvo ni, kako vjeruju, posljednje pomjeranje školskog kalendara sa kojim će se susrijetati.

“Sjetimo se nepotrebnog odlaganja početka školske godine za mjesec (2020/21). Pa odlaganja početka ove školske godine, eto da bi „pala“ u ponedjeljak”, kazali su iz Prosvjetne zajednice.

Oni su rekli da sam čin odlaganja nije toliko loš koliko su loši razlozi i modusi tog odlaganja.

“A način na koji je to urađeno pokazuje potpuno nepoštovanje naših učenika, njihovih porodica, ali i omalovažavanje preko 12 hiljada prosvjetnih radnika”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, taj „maćehinski“ odnos prema nastavnicima ne bi, sem na moralnom nivou, bio problematičan, koliko je već decenijama problematičan odnos države prema obrazovanju.

“Zar se ozbiljnom može smatrati država kojoj u najskorije vrijeme prijeti situacija da ostane bez nastavnika prirodnih nauka (matematika, fizika, hemija…), koja je već decenijama slijepa na tu činjenicu?”, rekli su iz Prosvjetne zajednice.

Oni su pitali da li je ozbiljan pogled na obrazovanje smanjenje nedjeljnog fonda časova za prirodne nauke, u trenutku kad je naučna pismenost osnovaca na “zastrašujuće niskom nivou”. Iz tog udruženja su pitali i da li se o obrazovanju brine u starim, prenatrpanim, hladnim školama, školama bez fiskulturnih sala, bez upotrebljive informatičke opreme, školama koje su u preko 90 odsto slučajeva izgrađene prije više od 40 godina. Kako su poručili, svaki problem u društvu proizilazi iz neprosvijećenosti, neobrazovanja, nekulture i nevaspitanja članova tog društva.

“Naše društvo već duži period pokušava da se izvuče iz problema u kojima se nalazi, ali, kao u živo blato, tone sve dublje i dublje, zato što to pokušava na pogrešan način – urušavajući obrazovni sistem, temelj svakog društva”, rekli su iz Prosvjetne zajednice.

Oni su rekli da, ako temelji počivaju na obrazovanju, nastavnici su njihovi nosioci. Kako su dodali, zrelo društvo bi pravilo selekciju pri upisu na fakultete koji proizvode nastavni kadar ili bi vodilo računa sa kojih fakulteta iz inostranstva nostrifikuje diplome, a onda te nastavnike konstantno obučavalo u onim domenima gdje je potrebno. Iz Prosvjetne zajednice su poručili da takav, obrazovan, samosvjestan, autoritativan nastavnik bi bio vrsni profesionalac, neosjetiv na uticaje i nedodirljiv za razne partijske kombinacije ili zahtjeve roditelja, kamen temeljac uspješnog obrazovnog sistema.

“Kvalitetno obrazovanje je zadatak cijelog društva. Ono se, dominantno, stiče u učionicama, ali ne samo u njima. Djeca obrazovanje trebaju dobijati i sa medija, u pozorištima, iz svog okruženja”, rekli su iz Prosvjetne zajednice.

Oni su dodali da im okruženje nimalo nije naklonjeno i porulili da su učenici, van škole, izloženi svemu sem obrazovnim sadržajima.

“Krajnje je vrijeme da shvatimo da je obrazovanje jedina slamka spasa za naše društvo čiji razvoj, u ovom trenutku, ne budi spokoj i optimizam”, istakli su iz Prosvjetne zajednice.

Oni su kazali da Vlada vodi unutrašnju i spoljnju politiku i da od njene funkcionalnosti zavisi prosperitet jednog društva. Zato je, kako su dodali, sva odgovornost na ministarstvima, prvenstveno Ministarstvu prosvjete, uz značajan osvrt na Zavod za školstvo, ali i ostalim, za stanje obrazovnog sistema, opet, temelja naprednog društva.

“Potrebno je angažovati sve Vladine resore u korist obrazovnog sistema, sve privredne i vanprivredne subjekte, medije, društvo u cjelini i svakog pojedinca koji može doprijeniti bilo svojom svješnošću o značaju obrazovanja, bilo konkretnom akcijom ka cilju stvaranja obrazovanih, kvalitetnih, mislećih mladih ljudi, time i napretku naše države”, smatraju u Prosvjetnoj zajednici.

Kako su zaključili, potrebno je da Dan obrazovanja podsjeti sve da je jedino napredno društvo društvo obrazovanja.

Izvor: Mina