mladi niksica

Religija koja nas je kroz istoriju toliko razdvajala na žalost i u današnjem vremenu bude nam često teško da povjerujemo da joj je svrha da širi dobrotu, mir i ljubav. Ipak, da “nije sve tako crno “ kako se ponekad čini pokazuje sljedeći primjer.

Hor muslimanskih djevojaka sa hidžabom ušetao je u pravoslavnu crkvu u Bejrutu i tokom tradicionalne božićne službe iznenadio brojne vjernike.

Dok je popularna libanska hrišćanska pjevačica Abir Nehme izvodila pjesmu “Tiha noć”, ženska hor grupa iz Fondacije “Imam Sadr” ušetala je u Crkvu Svetog Ilije u Bejrutu, u kvartu u kome većinu čine muslimani, da proslavi Božić zajedno sa svojim komšijama.

Posjetioci crkve nisu skrivali oduševljenje, a bilo je i onih koji su zaplakali.

Grčka pravoslavna crkva Fener u Istanbulu počela je proslavu pravoslavnog Božića, dan rođenja i krštenja Isusa Hrista, liturgijom na badnji dan, javlja Anadolu Agency (AA).

Proslava je počela liturgijom koja je održana u crkvi Hagia Yorgi, koju je predvodio patrijarh Bartholomej I.

Četverosatnoj ceremoniji bio je prisutan i Ioannis Amanatidis, zamjenik grčkog ministra vanjskih poslova. Nakon liturgije uslijedilo je tradicionalno bacanje, a potom i vađenje krsta iz mora na Bosforu.

I pravoslavni vjernici u regionu obilježili su praznik rođenja Isusa Hrista. Povodom toga na Trgu slobode u Tuzli upriličena je proslava Božića koju organizuje Udruženje samostalnih obrtnika Grada Tuzla.

Učestvovali su članovi folklornog ansambla ‘Panonija’, orkestra ‘Balsika’ i Udruženje ‘Osmijeh za osmijeh’ čiji su najmlađi učesnici izveli božićnu predstavu.

“ Za sve sugrađani koji dođu moći će se ugrijati uz kuhano vino i kolače”, izjavila je Slađana Jovičić, iz Udruženja samostalnih obrtnika Grada Tuzla.

U Moskvi patrijarh ruske pravoslavne crkve, Kiril, poslao je poruku mira, bratstva i ljubavi održavši svečano božićno bogoslužje u Katedrali Krista Spasitelja koja se nalazi u samom središtu glavnog ruskog grada.

U srpskoj prijestonici Beogradu, slavlje je počelo liturgijom koju je predvodio patrijarh SPC Irinej u Hramu svetog Save a tokom dana građani su, tradicionalno na trgu Republike bili u prilici da odlome i probaju parče česnice.