mladi niksica

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru prošle godine je, prema podacima Monstata, iznosila 509 eura i bila je 1,2 odsto veća nego u novembru, prenosi Mina business. 

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru prošle godine je, u poređenju sa istim mjesecom 2015, porasla 4,1 odsto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u 2015. godini bila šest odsto veća, pokazuju podaci Monstata.

Prosječna bruto zarada u decembru prošle godine iznosila je 764 eura.
Iz Monstata su precizirali da je na nivou prošle godine prosječna bruto zarada iznosila 751 eura, dok je prosječna neto zarada bila 499 eura.
“Prosječne neto zarade u prošloj godini porasle su četiri odsto u odnosu na 2015. godinu”, dodaje se u saopštenju.
Statističari su kazali da, ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u prošloj godini u odnosu na 2015. pale 0,2 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu porasle 4,2 odsto.

“Po sektorima djelatnosti prosječne neto zarade u decembru prošle godine u odnosu na novembar porasle su u sektorima građevinarstvo 3,5 odsto, poslovanje sa nekretninama 3,4 odsto, saobraćaj i skladištenje tri odsto, trgovina na veliko i malo 2,9 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 2,5 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 2,4 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,2 odsto, snabdijevanje električnom energijom 1,4 odsto, informisanje i komunikacije 1,3 odsto, zdravstena i socijalna zaštita 0,9 odsto, vađenje ruda i kamena 0,5 odsto i obrazovanje 0,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Pad je zabilježen u sektorima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 5,8 odsto, usluge smještaja i ishrane 4,2 odsto, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i slične aktivnosti 2,1 odsto, državna uprava i odbrana 0,5 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,3 odsto i prerađivačka industrija i ostale uslužne djelatnosti po 0,2 odsto.