Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovode kampanju promovisanja SOS linije za žrtve nasilja u porodici. Tim povodom na konferenciji u SO Nikšić govorili su ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, menadžer za saradnju EU, Danijel Hurtado Domingez, predsjednica SO Nikšić, Sonja Nikčević i predsjednica NVO SOS Nikšić Nataša Međedović Pištalo.

Prema riječima ministarke Kovačević ministarstvo je uvelo besplatnu SOS liniju još prije dva mjeseca, kako bi se promjenila svijest kod građana. Ona je dodala da čak i djeca mogu bilo kada u toku 24 sata prijaviti nasilje.

“Crna Gora je uradila mnogo, međutim želimo i dalje da nastavimo sa pružanjem pomoći. U našem ministarstvu ocijenjeno je da je ovakav vid pomoći izuzetno neophodan i opravdan. Rezultati nam govore da se u poslednja dva mjeseca svijest kod žena znatno promijenila. Vidjećemo kakvav će ishod biti u narednom periodu. Moramo širiti ovu kampanju širom Crne Gore”, kazala je Kovačević.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je nasilje u porodici tema koja zahvata sve aktere društva, kao i da će opština Nikšić i ubuduće podržavari i učestvovati u kampanjama, kako bi se uticalo na smanjenje ove pojave.

SOS

Menadžer za saradnju EU, Danijel Domingez, izjavio je:

“Nažalost, imamo ogromno znanje i iskustvo povodom u rešavanju ovakvih problema u EU, i možemo puno učiniti. Planirana je pomoć od 735.000 eura Vladi u okviru trogodišnjeg projekta. Radićemo i na ekonomskom i političkom osnaživanju žena, kao i podršci organizacijama i dešavanjima poput ovakvih slučajeva”.

On je dodao da, nažalost, trećina žena u Crnoj Gori doživljava nasilje, što je ukupno preko 1,000 pripadnica slabijeg pola i djece.

Predsjednica NVO SOS Nikšić Nataša Međedović Pištalo rekla je da su u proteklih 17 godina, koliko postoji ta organizacija, stekli ogromno iskustvo i da ovim potezom Crna Gora uvodi nove standarde.

“Od 1. septembra žrtve mogu računati na brz i pravovremen odgovor. Uloga svih nas u ovom poslu je osnaživanje žrtava”, poručila je ona.

Za samo mjesec i po dana ka SOS liniji je upućeno preko 100 telefonskih poziva, što je premašilo početna očekivanja.

Glavni cilj ove kampanje je podizanje svijesti o postojanju ove nove, besplatne i nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici, motivisanje građana da koriste ovaj vid podrške, kao i jačanje povjerenja u sistemski pristup javnih institucija u smislu primjene mjera zaštite.

Telefonski broj dostupan je svima 24 sata dnevno, a građani se mogu obratiti na 080 111 111.