Sportsko rekreativna manifestacija, čiji je cilj bio promocija avanturističkih sportova i zdravih stilova života, održana je u nedjelju u Breznima kod Nikšića u organizaciji Studentskog sportskog saveza Crne Gore i Biciklističkog kluba Perun.

Projekat se realizuje u sklopu projekta “Tri, četiri, sad -uključi se”, koji je  pod pokroviteljstvom Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Studentskog sportskog saveza (SSSCG) Boris Sekulić istakao je da je fizički razvoj svake individue najuočljiviji u godinama odrastanja i formiranja ličnosti.

“U tim godinama dolazi do prekida programirane i fokusirane fizičke aktivnosti. Nakon svršene srednje škole, bilo koji oblik fizičke aktivnosti je umanjen zbog mnogobrojnih obaveza i manjaka slobodnog vremena što j posebno izraženo kod studenata.Stoga je pokrenut projekat Promocija sporta i zdravih stilova života kroz netakmičarske sportske aktivnosti koje za cilj imaju podizanje svijesti o važnosti zdravih stilova života”, rekao je Sekulić.

On je istakao zadovoljstvo nakon uspješne saradnje sa BK Perun, kao i njihovu ulogu u proociji planinskog biciklizma u sklopu akcije.

“U saradnji sa BK Perun u Breznima je promovisan planinski biciklizam i pješačenje za 120 studenata. Selo Brezna smješteno je u pivskoj oblasti, na 30 km puta od Nikšića prema Šćepan Polju. Selo je u poljani Brezanskoj između Vojnika i sa lijeve strane kanjona rijeke Komarnice. Dobilo je to ime po mnogim brezama koje tu rastu. Planinski biciklizam je olimpjiski sport ,a svrstava se u porodicu ekstremnih sportova.Ovog puta osmišljena dionica od 7 km bila je  prilagođena rekreativcima”, rekao je prvi čovjek SSSCG.

Vodič, osnivač BK Perun, Branko Cerović proveo je grupu po terenima odnosno dionicama staze na kojoj su se organizovala takmičenja u planinskom biciklizmu. Pješačenje je podrazumijevalo 6 km lagane šetnje po kružnoj stazi za cross country takmičenja u biciklizmu koje je studentima predložila vodič Ana Petrović Njegoš.

Podnožjem planine Vojnik ,po livadama uz koje su obradive njive ,uskom strmom stazom kroz gustu bukovu šumu čuo se samo osmijeh zadovoljstva koje boravak u prirodi i čist vazduh izmami kod čovjeka. Nakon netakmičarskih sportskih aktivnosti druženje je nastavljeno obilaskom etno sela Montenegro.

Neđeljko Jovović direktor Lokalne turističke organizacije (LTO) Plužine kazao je da je zadovoljan što su  SSSCG i BK Perun prepoznali ljepote Pivskog kraja,  te da je vrlo značajno što je projektom “Tri, četiri, sad” kroz održanu manifestaciju i netakmičarske sportske aktivnosti u Breznima obilježen 27. septembar –  Svjetski dan turizma.

On je istako da je planinski biciklizam,planinarenje,nordijsko pješačenje svakako dio turističke ponude LTO Plužine.

Z.N.