Projekat Sport bez stereotipa: Prikupljene dobre prakse u suzbijanju neregularnosti u sportu

Prikupljanje dobrih praksi na suzbijanju diskriminacije, netolerancije i neregularnosti u sportu, upotrebi dopinga, namještanju utakmica i ugrožavanju prava maloljetnih sportista, bio je povod trećeg mjesečnog sastanka u okviru međunarodnog projekta “Sport bez stereotipa- SWOST”, u kojem učestvuje i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

Sastankom u okviru projekta SWOST (eng. „Sport without Stereotypes”), rukovodila je italijanska institucija Centro Studi Cultura Sviluppo (CSCS), a u ime Fakulteta učestvovao je doc. dr Bojan Mašanović.
Ovaj projekat je odobren u okviru programa Erasmus +Sport: Sport, Youth and EU Aid Volunteers, a finansira ga Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu pri Evropskoj komisji – EACEA (The Education, Audiovisual and Culture Executive Agency). Pored podsticanja ravnopravnih mogućnosti za sve učesnike u sportu, ovaj projekat će pružiti podršku i inovativnim pristupima upravljanja sportom.
U projekat je uključeno devet evropskih zemalja, 11 organizacija (šest univerziteta i pet sportskih organizacija / udruženja), odnosno preko eminentnih 20 stručnjaka.
Kroz ovaj projekat promovisaće se sportske aktivnosti sa jednakim mogućnostima za sve, potom volontiranje, zapošljavanje u sportu, obrazovanje sportskih kadrova, kao i promovisanje evropskih tradicionalnih sportova i igara, te podrška mobilnosti volontera, trenera, menadžera i osoblja neprofitnih sportskih organizacija.