Predstavnici italijanske kompanije  A2A i crnogorske Vlade dogovorili su da dva mjeseca produže ugovor o partnerstvu u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) koji je na snazi od 2009. godine, saopšteno je iz Vlade.

„To će omogućiti nastavak pregovora o produženju partnerstva, na osnovu dogovorenih temeljnih načela“, navedeno je u saopštenju.

To je već četvrto produženje roka za postizanje dogovora o budućem aranžmanu i eventualnom nastavku partnerstva sa italijanskim partnerom u Elektroprivredi.

Petogodišnji ugovor Vlade i italijanskog partnera istekao je krajem marta ove godine. Pregovori koji su počeli krajem prošle godine, prvobitno je trebalo da budu završeni do kraja marta, ali su produženi do kraja juna, pa do 31. jula.

Vlada i A2A nemaju usaglašene stavove o prioritetnim investicijama. Italijani smatraju da sada nije isplativa gradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, na čemu Vlada insistira.

Projekat košta najmanje 338 miliona EUR. Iz A2A je trebalo da pronađu trećeg partnera za finansiranje TE, a za dobavljača opreme je izabrana češka Škoda Praha.

Pošto Italijani nijesu u mogućnosti da uvedu trećeg partnera za finansiranje TE, paralelno su se vodili i pregovori o mogućem izlasku A2A iz EPCG, ali ni o toj varijanti još nije postignut dogovor.

Bezuspješno su, prema nezvaničnim informacijama, pokušali da prodaju vlasništvo u EPCG za koje ne mogu dobiti ni približno oko 430 miliona eura, koliko su platili udio 2009. Država ima 57 odsto EPCG.

Među zahtjevima A2A je garancija na profitabilnost uloženog kapitala, autonomija u upravi i sigurnost kada je u pitanju regulatorni okvir (cijena), da se nađe treći partner za finansiranje termobloka.

Z.N.