U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 11 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne, od 150 i 200 eura.

Kazna od 200 eura izrečena je prodavnici Grim u Nikšiću, gdje je prilikom kontrole zatečena radnica bez ugovora o radu i prijave osiguranja.

Inspektori su sa 150 eura kaznili kafanu u podgoričkom naselju Zagorič, jer objekat nije imao rješenje za rad.
Inspektori su prilikom kontrole kafića Monte Karlo u Beranama utvrdili da su zaposleni osigurani i da imaju ugovore o radu, ali da im poslodavac nije obračunao noćni rad, niti ih je upoznao sa prepoznavanjem mobinga na radu. Inspektori su odredili rok za otklanjanje nepravilnosti.

Prilikom kontrole bjelopoljskog Orijenta, prijavljenog za neuplaćivanje doprinosa radnicima, utvrđeno je da Inspekcija rada nije nadležna, zbog čega je prijava proslijeđena Poreskoj upravi.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu lokala SM u Podgorici i automehaničarske radnje u Gornjoj Gorici, jer se objekat ne nalazi na navedenoj adresi, odnosno zatečen je zatvoren.

Nepravilnosti nije bilo prilikom kontrole MD tours autoprevoznika iz Pljevalja, apoteke Montefarm u Podgorici, prodavnice “Radinović” u podgoričkom Gintašu i limarske radnje “Smolović” u Bijelom Polju.
Od ukupno 11 pritužbi, koliko ih je evidentirano od ponedjeljka, jedna nije dobila odgovor, a odnosila se na smeće.
Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.