Opštinski odbori Pokreta za promjene i Demokratskog fronta pozvali su nadležne organe da hitno riješe ovu situaciju.
Stanari novim ugovorima moraju da plaćaju mjesečni zakup u iznosu od sedam eura, a ugovor o zakupu važi pet godina, uz mogućnost produženja.

 

,,Smatramo da je pritisak i način ophođenja od strane lokalne uprave prema građanima, koji su većinom u stanju socijalne potrebe krajnje nekorektan i ponižavajući, što naše sugrađane dovodi u još više beznadežniji i još više ponižavajući polažaj“, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao Arsenije Lalatović, odbornik DF-a iz redova PzP-a.

Za novi ugovor Lalatović je istakao da je to „produkt samovolje lokalne vlasti“, i da bi on drugačije definisao ugovor ako se njima korisnici stanarskog prava obavezuju da „participaraju u iznosu od sedam eura i održavanje stambenih jedinica u zasad nepoznatom iznosu“.

,,Zanima nas kako to da se nijesu sjetili stanara u prethodne 22 godine osim u momentima kada im je kroz ucjenjivačke mehanizme trebao glas od naših sugrađana, pa bi bilo dobro da objasne javnosti što su učinjeli našim sugrađanima u cilju njihovog kvalitetnijeg života“, poručio je Lalatović.
On je pozvao lokalnu upravu da u cilju transparentnosti, daju na uvid javnosti ugovor sklopljen 4.oktobra 1994. između Švajcarske humanitarne organizacije (SDR), (koja je finansirala izgradnju sva četiri objekta), Visokog komesarijata za izbjeglice i Opštine Nikšić.
,,Osnovna klauzula tog ugovora glasi da se kriterijumi stanovanja ne mogu mijenjati bez potpisa i saglasnosti sva tri ugovarača. Taj ugovor bi pokazao i obaveze Opštine prema ugovaračima koje je trebala da ispuni, poput komunalne infrastrukture, prilaza, trotoara, parkinga, a od kojih je većina obaveza ostala mrtvo slovo na papiru“, istakao je Lalatović i poručio da će kada preuzmu vlast poništiti sve ,,štetne ugovore i da će biti servis građana”.