Site icon Mladi Nikšića

Problem će imati firme koje drže radnike na minimalcu

Svi poslodavci koji isplaćuju zarade niže od 345 eura biće pod negativnim uticajem najavljene poreske reforme u okviru programa ”Evropa sad”, jer će ukupni troškovi za isplatu minimalca porasti, saopšteno je Pobjedi iz Privredne komore (PKCG).

Iz te poslovne asocijacije navode da će uticaj te mjere zavisiti od snage, odnosno veličine same kompanije, kao i djelatnosti i razvijenosti opštine u kojoj preduzeće posluje.
Ipak, iz PKCG poručuju da će preduzeća koja trenutno isplaćuju zarade od 350 eura neto i više, odnosno najveći dio firmi, imati smanjenje troškova.
“Iako će porez na minimalnu zaradu biti ukinut, a doprinosi značajno smanjeni, poslodavci koji isplaćuju minimalce u septembru ove godine su morali izdvojiti 364 eura za isplatu iste, dok će u januaru naredne godine morati da izdvoje 557 eura. To predstavlja rast troškova po zaposlenom od 193 eura ili 53 odsto u odnosu na septembarske minimalne zarade”, kazali su Pobjedi iz PKCG.
Program ,,Evropa sad“ predviđa rast minimalne neto zarade na 450 eura, kao i da je predviđeno ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, dok će cijeli iznos minimalne bruto zarade biti neoporeziv.
“To će uticati na smanjenje poreskog klina, odnosno poreza i doprinosa koje poslodavac plaća državi na ovaj iznos neto zarade. Poreski klin će iznositi 20,6 odsto, a doprinosi oko 117 eura”, rekli su iz PKCG.
Naveli su da, prema trenutnom sistemu obračuna zarada, ukupni trošak neto zarade od 345 eura iznosi 567 eura, kao što bi trebalo da bude i za minimalnu zaradu od januara naredne godine, ukoliko dođe do realizacije programa ,,Evropa sad“.
“To znači da poslodavci koji sada isplaćuju zaradu od 345 eura i više, neće imati dodatni trošak prilikom isplate zarade od 450 eura prema Maršalovom planu. Naime, doći će do preraspodjele ukupnih sredstava, zaposleni će dobijati 105 eura više, država toliko manje, a ukupni trošak za poslodavca će ostati isti i iznosiće 567 eura “, rekli su iz PKCG.
Naveli su da je evidentno da isplata dijela zarade van legalnih tokova, odnosno ,,na ruke“ postoji, ali je, kako kažu, teško procijeniti koliko je rasprostranjena, kao i visinu iznosa koji se isplaćuju na takav način.
“U manje razvijenim opštinama, u kojima su prometi i marže značajno manji, minimalna zarada utvrđena zakonom je na nivou zarade koju su u mogućnosti da isplate privredni subjekti, posebno oni koji posluju u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, uslugama smještaja i ishrane, trgovini… “, rekli su predstavnici PKCG.
Naglasili su da su porodična mikro i mala preduzeća i preduzetnici, koji posluju u okviru navedenih djelatnosti, pretrpjeli značajne gubitke od krize izazvane pandemijom, pa upozoravaju da dodatno povećanje troškova može imati negativan uticaj na njihovo poslovanje.
Podsjećajući da je, prema podacima Ministarstva finansija, 36.200 zaposlenih primilo minimalnu zaradu za oktobar, saopštili su da će Maršalov plan imati direktan uticaj na preduzeća koja zapošljavaju ova lica, kao i na kompanije koje zaposlenima isplaćuju neto zaradu od 250 do 345 eura, jer će u njihovom slučaju doći do povećanja troškova za isplatu zarada.
” S tim u vezi, postoji bojazan da će kompanije koje posluju u nerazvijenim opštinama u nisko rentabilnim djelatnostima, već iscrpljene korona krizom, biti suočene sa ozbiljnim izazovom, a to može predstavljati rizik povećanja sive ekonomije na tržištu rad”, upozorili su iz PKCG.
Program ,,Evropa sad“ predviđa uvođene neoporezivog dijela zarade od 700 eura bruto, kao i ukidanje doprinosa za zdravstvo, te uvođenje progresivne stope na lični dohodak od 15 odsto na iznos bruto zarade preko 1.000 eura.
“Može se zaključiti da će privredni subjekti koji trenutno isplaćuju zarade od 350 eura neto i više, odnosno najveći dio preduzeća, imati smanjenje troškova “, istakli su iz PKCG.
U PKCG smatraju da će promjena u visini minimalne zarade, ali i prosječnih plata uticati na mnoge druge ekonomske i fiskalne parametre.
“U ovom trenutku nezahvalno je davati ocjene šta bi se dešavalo i kakvi će biti uticaji rasta potrošnje na inflaciju, deficit platnog bilansa, kamatne stope, javne finansije (prihodi od poreza), dovoljnost i stabilnost finansiranja zdravstva, posebno kada se ima u vidu trajanje pandemije, zaduženje države, planirano ostvarenje budžetskih prihoda itd. Svi ovi parametri utiču na privredu, dakle i na poslodavce i na položaj zaposlenih”, poručeno je iz PKCG.
Izvor:Standard
Exit mobile version