traže otvaranje privatnih vrtića

Iz Privatnih predškolskih ustanova Crne Gore, su uputili apel na nadležne da ove ustanove, prije svega zbog brojnosti i zbog finansiranja odvoje od državnih i u hitnom roku razmotre odluku o zatvaranju.

Ističu da je u pitanju 30 licenciranih privatnih predškolskih ustanova Crne Gore, koje broje preko 300 zaposlenih i koji su novim mjerama Instituta za javno zdravlje zatvorile svoja vrata u petak 12.marta.
“Moramo da podsjetimo da smo u prošloj godini bili prinuđeni da obustavimo svoju djelatnost na gotovo sedam mjeseci. Time je grubo prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava – PRAVO NA RAD. Za vrijeme dok nismo radili kirije koje većina ustanova plaća su se samo nagomilale, i niko ni u jednom trenutku nije pružio pomoć i nadoknadu nama kao poslodavcima i ljudima koji ovaj posao rade časno i pošteno i do 20 godina, a nemilosrdno zabranjuju rad po principu ‘snađite se’. Mi više da se ‘snalazimo’ niti možemo, niti umijemo”, navode u saopštenju.
Naglašavaju da je uvijek i u svakom trenutku ispoštovana svaka preporuka Instituta za javno zdravlje u šta se, kako dodaju, uvjerila i nadležna inspekcija koja nas je više puta obišla.
“Broj djece u grupama je mali. Broj zaraženih roditelja, djece, vaspitača je neznatan u većini ustanova za pet mjeseci rada nije zabilježen niti jedan slučaj obolijevanja dok u pojedinim je bilo od jedan do dva slučaja po ustanovi bez stvaranja klastera”, dodaju u saopštenju.
Kako kažu, iznenadila ih je preporuka kojom se ne prati stanje na terenu već se ‘svrstava u isti koš’ iako su, prema njihovim riječima, različiti po finansiranju i po brojnosti.
“Naglašavamo, da je uvijek zdravlje djece i zaposlenih na prvom mjestu. Psiho socijalni i fizički razvoj djece je ugrožen i time se niko ne bavi. Tražimo i borićemo se da izbjegnemo novu pandemiju u koju nas nemilosrdno guraju, a to je pandemija gladi. Ukoliko se naša vrata ne otvore nakon sedam dana, ili ukoliko se poslodavcima ne pruži pomoć cijeli jedan vaspitno obrazovni sistem koji strategijama predviđa veći obuhvat i za koji su se nekad nadležni zalagali kao i Unicef svojim kampanjama će biti ugašen, a preko 300 ljudi će ostati bez posla”, piše u saopštenju.