Mladi Nikšića

Iako je posljednjih mjeseci uložen veliki napor svjetskih i domaćih zdravstvenih institucija u podizanje svijesti građana o opasnosti od širenja malih boginja i značaju imunizacije, veliki broj roditelja u Crnoj Gori i dalje odbija da njihova djeca prime MMR vakcinu,prenosi Antena M.

Zbog toga je podnijeto 218 prekršajnih prijava, najviše u Podgorici, Nikšiću i Baru, pišu Dnevne novine.

Iako su posljednjih mjeseci apeli zdravstvenih stručnjaka i institucija urodili plodom, pa je, prema riječima nadležnih, povećan obuhvat vakcinisane djece MMR vakcinom protiv rubeole, zaušaka i malih boginja, i dalje veliki broj roditelja, među kojima su i ljekari, izričito odbijaju imunizaciju svojih mališana.

Naime, podaci Zdravstvene inspekcije dostavljeni Dnevnim novinama, pokazuju da je do sada protiv roditelja koji nijesu htjeli da vakcinišu djecu podnijeto ukupno 218 prekršajnih prijava. Najviše je njih u Podgorici i to 63, zatim slijedi Nikšić sa 59, Bar sa 27 i Herceg Novi sa 24 prekršajne prijave, dok je Mojkovac jedina crnogorska opština u kojoj su sva djeca vakcinisana. Interesantan je podatak da nije vakcinisano ni desetoro djece u Pljevljima, ali prema riječima inspektora, nedostaju izjave roditelja o odbijanju vakcinacije.

Inače, Zdravstvenoj inspekciji su domovi zdravlja dostavili spisak djece koja nijesu vakcinisana zato što su roditelji odbili da ih vakcinišu. Na osnovu tih spiskova, izvršen je uvid u kartone, sačinjene službene zabilješke i podnijeti zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu.

“Tako su u Nikšiću izvršene 74 kontrole, a podnijeto 59 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je petnaestoro djece u međuvremenu primilo vakcinu. U Baru je izvršeno 27 nadzora i podnijeto isto toliko zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju svoje djece. U Podgorici su izvršena 63 nadzora i podnijeta 63 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, u Herceg Novom je od 28 kontrola podnijeto 24 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, troje djece je u međuvremenu primilo vakcine, dok je za jedno dijete zakazan pregled u Kliničkom centru za decembar. U Tivtu su izvršene tri kontrole i podnijeta tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. U Beranama je izvršeno devet kontrola i podnijeto isto toliko zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja”, saopštili su Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Podnešene prekršajne prijave protiv roditelja po opštinama

Podgorica 63; Nikšić 59; Bar 27; Herceg Novi 24; Cetinje 9; Kotor 8; Tivat 3; Ulcinj 3; Kolašin 6; Bijelo Polje 5 (očekuje se još 12); Berane 9 i Plav 2.