Na globalnom tržištu video igara u ovoj godini biće ostvareni prihodi od 159,3 milijarde dolara, što bi bilo 9,3 odsto više nego godinu ranije, podaci su iz izvještaja kompanije Newzoo, prenosi FOS Media.

U Newzoou imaju prognoze da će prihodi te industrije do 2023. godine premašiti 200 milijardi dolara prihoda.

Poređenja radi, Disney je u prethodnom kvartalu zabilježio gubitak od 1,4 milijarde dolara, a cijela filmska industrija je od početka godine izgubila blizu deset milijardi dolara, zbog mjera suzbijanja pandemije koje su pokosila i druge sektore industrije zabave, pokazalo je više istraživanja.

Najveći rast prihoda biće u segmentu igara za mobilne uređaje, čemu su tokom pandemije korona virusa doprinijeli zatvaranje mnogih internetskih kafića i sve veća dostupnost mobilnih uređaja. Prema analitičaru Newzooa Tomu Wijmanu, prihodi od prodaje igara za mobilne uređaje u 2020. godini dostiće 77,2 milijarde dolara ili 13,3 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Procjenjuje se i da će od 2,7 milijardi korisnika igara njih 2,6 milijardi igrati na mobilnim uređajima. Međutim, svega 38 odsto platiće za igru na mobilnom telefonu, pokazuje istraživanje, a prenosi Jutarnji.hr.

Jedini sektor u industriji igara za koji se očekuje gubitak prihoda jeste igranje igara temeljenim na pretraživačima i to ove godine za 13,4 odsto, na 3,08 milijardi dolara.

Prema Wijmanu, rast prihoda uobičajeno je daleko sporiji u svijetu kompjuterskih igara, jer najpopularnije igre postoje već tri godine, pa i više od decenije. Dodatno, internetske igre bilježe upravo zbog Kovida-19 neka kašnjenja. Očekuje se da će ove godine prodaja kompjuterskih igrica porasti za 4,8 odsto, na 36,9 milijardi dolara.

“Ako neko želi da igra baš određenu, više je nego vjerovatno da će pričekati još koji mjesec. Naravno, ako se to pretvori u pola godine ili godinu čekanja, priča se mijenja. Međutim, to nijesmo zabilježili. Možda bilježimo nešto malo više kretanja na sivom tržištu, ako su igre dostupne u drugim zemljama, no čak i to će biti ograničeno na nekolicinu velikih zaljubljenika koji ne mogu dočekati da igraju određenu igru“, rekao je Wijman.

Ipak, kako ističe, preuzete igre drugačija su priča.

„Prvenstveno, tržište će se normalizovati nakon rekordnih mjeseci angažmana i potrošnje koje sada bilježimo. Biće izazov za kompanije koje proizvode igrice da zadrže neke od novijih igrača, no očekujemo da će dio novih igrača i dalje igrati. Pandemija je sigurno ubrzala pomak prema digitalnoj prodaji na konzoli“, rekao je Wijman.

loading…